Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Optimisma pārpilno LRA vadīs Smiltēns

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Gatavojoties 13. Saeimas vēlēšanām, Latvijas Reģionu apvienība, politologu iedrošināta, par savu ministru prezidenta amata kandidātu izvirzījusi vēl nesen Vienotības rindās strādājošo Edvardu Smiltēnu.

Pēc pēdējiem publiski pieejamajiem datiem, atklāt, ka ir gatavi balsot par Latvijas Reģionu apvienību (LRA), aprīlī bija gatavi vien 2,8 procenti vēlētāju, kas organizāciju padara par otru nepopulārāko partiju aiz savulaik būtisku lomu tās ievilkšanā Saeimā nospēlējušā Artusa Kaimiņa lolotās KPV LV. Taču politologi arī tik šķietami bezcerīgā situācijā spēj atrast cerību rosinošas koncepcijas.

Partijas enerģiskuma rādītājus vērā ņemami uzlabos arī par visu un visiem viedokli paust gatavā juriste un sabiedriskā aktīviste Ieva Brante, kas iestājusies E. Smiltēna vadītajā organizācijā Sabiedrība centriskai politikai, kas vismaz šajās Saeimas vēlēšanās ir LRA sabiedrotā.

Tā uz LRA forumu uzaicinātais politologs Ivars Ījabs norādīja, ka patiesībā partijas situācija nemaz nav tik ļauna, jo tai ir iespējas uzrunāt to elektorāta daļu, kas vēl nav izlēmusi, par ko balsot. Turklāt neizlēmušo skaits ir pietiekami iespaidīgs, lai būtiski ietekmētu vēlēšanu rezultātus.

Eksperts LRA biedriem atklāja, ka savu izvēli vēl neformulējušo skaits ir gandrīz par desmit procentpunktiem lielāks nekā pirms 12. Saeimas vēlēšanām pirms četriem gadiem un sasniedz gandrīz 30 procentu atzīmi. Šādā situācijā partiju reitingiem vairs neesot gandrīz nekādas nozīmes un viss ir atkarīgs no vēlēšanās kandidējošo partijas biedru rīcības.

Par to, ka LRA rīkosies enerģiski, nav ne mazāko šaubu. E. Smiltēns jau ir pierādījis, ka spēj pievērst sev uzmanību, nākot klajā ar sabiedrībai aktuāliem priekšlikumiem. Tikai aizvadītajā nedēļā vien, viņš panāca, ka Saeimas komisijām tiek nodoti grozījumi Satversmē, par kuriem līdz šim partijām bija atšķirīgs viedoklis un kuru rezultātā Valsts prezidentu Saeimai vajadzēs ievēlēt atklātā balsojumā.

LRA forumā E. Smiltēns arī apliecināja, ka apguvis oratora iemaņas. Uzrunā klātesošajiem politiķis uzsvēra, ka Latvijas nākotnes sapņa sasniegšanai svarīga ir ekonomikas attīstība un dzīves līmeņa pieaugums. Pašlaik tas esot tikai 67 procenti no Eiropas Savienības vidējā, bet vajadzētu pārsniegt vidējo rādītāju ES. Šī gan nav unikāla ideja, ar ļoti līdzīgām klajā nākusi arī Vienotība un tās premjerministra amata kandidāts Krišjānis Kariņš. Arī E. Smiltēna idejas par nekustamā īpašuma nodokli, kura ieņēmumi jāiegulda pašvaldību infrastruktūrā, bet degvielas akcīzes nodokļa - autoceļu fondā, nav nekas jauns.

Partijas enerģiskuma rādītājus vērā ņemami uzlabos arī par visu un visiem viedokli paust gatavā juriste un sabiedriskā aktīviste Ieva Brante, kas iestājusies E. Smiltēna vadītajā organizācijā Sabiedrība centriskai politikai, kas vismaz šajās Saeimas vēlēšanās ir LRA sabiedrotā.

Ar revolucionāriem saukļiem LRA tomēr nemētāsies. LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga gan uzslavēja partijas darbu, kas neesot novirzījies no pamatvērtībām, gan solīja, ka arī turpmāk partija būs uzticīga tām - ģimenei, ekonomikai, drošībai un latviskai identitātei.

Lai arī LRA forumā Reģionu spēks Latvijas izaugsmei bija solīts prezentēt partijas redzējumu par rīcību vairākās jomās pirms 13. Saeimas vēlēšanām, partijas politiskās ieceres netika plaši iztirzātas, vairāk vietas dodot ekspertu runām. Dažbrīd kāds no zāles izteica vēlmi debatēt par izskanējušajiem viedokļiem, taču šāda iespēja viņiem netika dota, jo forumā debates nebija plānotas.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/05/21/optimisma-parpilno-lra-vadis-smiltens