Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Balsot Saeimas vēlēšanās varēs 44 valstīs

© F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas priekšlikumiem, 13.Saeimas vēlēšanām izveidoja 115 vēlēšanu iecirkņus 44 valstīs. Viena iecirkņa – Zviedrijas pilsētā Erebrū – iekļaušana iecirkņu sarakstā tika atlikta uz vēlāku laiku, kad būs panākta vienošanās par telpām, kur iecirkni izvietot.

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām pirms četriem gadiem, šogad ārvalstīs izveidoto iecirkņu skaits pieaugs par 18 iecirkņiem.

13.Saeimas vēlēšanu iecirkņi atradīsies Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Izraēlā, Īrijā, Japānā, Jaunzēlandē, Kanādā, Kazahstānā, Korejā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā un Zviedrijā.

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām pirms četriem gadiem, šogad ārvalstīs izveidoto iecirkņu skaits pieaugs par 18 iecirkņiem.

Visvairāk vēlēšanu iecirkņu ārvalstīs būs Amerikas Savienotajās Valstīs - 21, Lielbritānijā - 15 un Vācijā - deviņi. Plānots, ka seši vēlēšanu iecirkņi, ieskaitot iecirkni Erebrū, būs Zviedrijā, pieci - Austrālijā un Kanādā, pa četriem iecirkņiem - Īrijā, Krievijā un Norvēģijā, bet divi iecirkņi būs astoņās valstīs - Austrijā, Baltkrievijā, Brazīlijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un Šveicē. Savukārt divas valstis, kurās vēlēšanu iecirkņi tiks veidoti pirmo reizi, būs Koreja un Moldova.

Saeimas vēlēšanu likums nosaka, ka vēlēšanu iecirkņi ierīkojami Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, kā arī tos var ierīkot citās balsošanai piemērotās telpās.

13.Saeimas vēlēšanu dienā, 6. oktobrī, vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs būs atvērti balsotājiem no plkst. 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika, un tajos balsot varēs ne tikai attiecīgajā valstī dzīvojošie Latvijas pilsoņi, bet arī tie Latvijas vēlētāji, kuri uz ārvalstīm būs devušies īslaicīgā darba braucienā vai ceļojumā.