Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

LRA nolēmusi aicināt Saeimu izteikt neuzticību Čakšai

© Sanita Ceirule/F64

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) šodien Saeimas frakcijas sēdē pieņēma lēmumu virzīt parlamentā pieprasījumu par veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) demisiju, informēja politiskā spēka pārstāvis Valdis Verners.

Par šo jautājumu politiskais spēks atbilstoši parlamenta Kārtības rullim ir savācis nepieciešamo vismaz desmit deputātu parakstus. LRA aicinās šo jautājumu skatīt Saeimas sēdē 17.maijā.

"Veselības ministres nekaunīgais pieprasījums par papildu līdzekļu piešķiršanu jau tā neveiksmīgajai reformai ir pēdējais piliens. Tas tikai apliecina, ka Veselības ministrija (VM) reformu sākusi bez nepieciešamajiem aprēķiniem - ministrijai nav bijis un joprojām nav priekšstata ne par realizācijas izmaksām, ne ietekmi uz sabiedrības veselību. Kļūdaini aprēķini par nepieciešamajām apdrošināšanas iemaksām, ministrijai nezināms cilvēku skaits, kuri paliks bez pilnvērtīgas veselības aprūpes un, visbeidzot - nav garantijas, ka arī pēc pieprasīto iemaksu veikšanas iedzīvotāji saņems kvalitatīvu un savlaicīgi sniegtu medicīnisko palīdzību," pauž LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

Politiskā spēka paziņojumā uzsvērts, ka ir skaidrs, ka "ministre jau sen nepārvalda situāciju un viņas vadībā iestādē nespēj veikt uzticētos pienākumus".

LRA uzskata, ka nav pieļaujama turpmāka ministrijas darbība esošās ministres vadībā. "Situācijā, kad beidzot ir piešķirts ievērojams līdzekļu apjoma palielinājums veselības aprūpei, nodokļu maksātāju naudu nedrīkst izšķērdēt, lai realizētu savas personiskās ambīcijas, atkal un atkal apliecinot savu neprofesionalitāti," akcentē Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji.

Kā ziņots, valdība atļāvusi piešķirt VM no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu.

Lai ar nākamā gada 1.janvāri nodrošinātu personu tiesību saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu atspoguļojumu, nepieciešams līdz šim datumam izveidot datubāzi, kā arī nodrošināt saskaņu izveidošanu ar citām valsts informācijas sistēmām nepieciešamās informācijas par personu iegūšanai, uzsver VM.

Jau ziņots, ka likums paredz no nākamā gada ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu, tajā skaitā nosakot sasaisti starp veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, proti, sociālo iemaksu nemaksātāji vairs nevarēs bez maksas saņemt pilnu valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu klāstu.

Valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.