Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Dūklavs: EK piedāvātais tiešmaksājumu pieauguma temps ir nepietiekams

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pašreizējais Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums arī turpmāk neparedz vienlīdzīgus tiešos maksājumus visiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauksaimniekiem, kas var negatīvi ietekmēt atsevišķu dalībvalstu lauksaimnieku konkurētspēju, komentējot Eiropas Komisijas (EK) trešdien publicētos priekšlikumus Eiropas Savienības (ES) budžetam pēc 2020.gada, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Zemkopības ministrijā (ZM) atgādināja, ka EK priekšlikumā par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027. gadam piedāvā turpināt tiešmaksājumu tuvināšanu starp dalībvalstīm. Pieņemot, ka arī nākamajā finanšu periodā tiktu piemērota pakāpeniska tiešmaksājumu izlīdzināšana, saskaņā ar ZM provizoriskiem aprēķiniem tiešie maksājumi Latvijas lauksaimniekiem palielinātos nedaudz, 2020.gadā sasniedzot 68% no ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa, un tikai 2026.gadā sasniedzot 80% no attiecīgā līmeņa.

"Neraugoties uz gaidāmo ES tiešmaksājumu budžeta samazinājumu nākamajā plānošanas periodā 2021.-2028. gadam, ir jāatzīst, ka EK plānotais tiešo maksājumu pieaugums Latvijai ir solis to izlīdzināšanas virzienā. Tomēr tas vēl arvien nenodrošinās taisnīgus tiešos maksājumus, tāpēc ZM turpinās visos ES līmeņos skaidrot savu nostāju. Un šīs sarunas nebūs vieglas," uzsvēra Dūklavs.

Jau ziņots, ka trešdien EK nāca klajā ar priekšlikumu par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gadam, paredzot, ka plānotais finansējums ES KLP nākamajā septiņu gadu finanšu periodā būs par 5% mazāks nekā pašreizējā ES daudzgadu budžeta periodā no 2014. līdz 2020.gadam.

Plānots, ka priekšlikumi par KLP reformām pēc 2020.gada tiks publicēti šā gada maija beigās. Sarunas par ES daudzgadu budžetu nākošajā plānošanās periodam 2021.-2027. gadā turpināsies vienu līdz divus gadus. ES daudzgadu budžetu apstiprinās, vienojoties visu dalībvalstu vadītājiem.