Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Čakša: Mums nepietiek finansējuma, lai visus izārstētu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Veselības reformām šogad papildus pārdalīja 113 miljonus. Piecus miljonus veselības politikas plānotāji solīja novirzīt reto slimību ārstēšanai.  Izveidoja speciālu centru, lai finansējums koncentrētos vienās rokās un akūtās situācijās netērētu pacientu glābšanai tik  dārgo laiku, ziņo raidījums "Nekā Personīga".

Šāda akūta situācija radās aprīļa sākumā, kad ārsts lūdza līdzekļus savas pacientes zālēm, tomēr saņēma atteikumu. Veselības ministrija izrādās nav izstrādājusi Ministru kabineta noteikumus naudas apguvei. Un solītie 5 miljoni retajām slimībām šā gada budžetā nemaz nav iezīmēti.

Ilgai Skalderei reto slimību plaušu hipertensiju atklāja vēlu. Slimību raksturo paaugstināts asinsspiediens plaušu artērijās. Tas liek smagi strādāt sirdij. Pacients ātri nogurst un rodas stipra aizdusa. Traucētā skābekļa apgāde var radīt trombozes riskus un pacients mirst. Pēdējo reizi slimnīcā Ilga nonāca pirms Lieldienām un bija skaidrs, ka vajag iedarbīgākas zāles. Ārstu konsīlijs izlēma Ilgu glābt ar dārgu, medikamentu, kas aizstāj vielu, ko organisms šīs slimības dēļ pats neizstrādā.

Ilgai slimnīcā nesen apritēja 68 astotais gads. Uz slimnīcu viņa atvesta bezpalīdzīgā stāvoklī. Ārstiem bijis jāizlemj nekavējoties. Mākslīgo plaušu ventilāciju 8 ārstu konsīlijs izšķīrās aizstāt ar dārgo Remodulin, kas ir pārbaudīts ar klīniskiem pētījumiem, bet, ko valsts neapmaksā.

Ilga Skaldere: "Tā atšķirība ir neizsakāma! Es pat baidos, ja mani tagad metīs ārā no slimnīcas, kur es iešu , uz mežu vai kur."

Reto slimību pacientiem zālēm valsts piešķir 14 tūkstošus eiro gadā. Medikaments , ko Ilga saņem tagad izmaksā ap 10 tūkstošiem mēnesī., tātad nepieciešami 100 tūkstoši gadā. Nelielām devām medikamentu Ilgai atvēlējusi farmācijas kompānija. Zāles pietiks vēl 20 dienām. Dakteris Andris Skride 8.aprīlī rakstīja pieprasījumu Nacionālajam veselības dienestam un veselības ministrijai, lūdzot medikamentu apmaksāt reto slimību finansējuma ietvaros.

Rakstiska atbilde nav saņemta, mutiski pateikts nē.

Veselības ministre Anda Čakša uz jautājumu: "Vai pacients sagaidīs ierēdņu spēju reaģēt uz e-pastu, kurā norādīts, ka pārtraucot medikamentu, letalitāte 100%" atbild: "Man diemžēl jāsaka, ka mums joprojām ir ļoti daudzi cilvēki, kas mirst, jo mums nepietiek finansējuma, lai visus viņus izārstētu, jā, tā tas ir."

Arinai Bazarbajevai ir 21 gads. Arī viņai pērn diagnosticēja plaušu hipertensiju. Arina ar daudz ko ir samierinājusies, arī ar to, ka nebūs ārste un medicīnas studijas ir atstājusi. Līdz šim jaunajai sievietei pietika ar zālēm , ko daļēji sedza valsts, daļēji viņas radinieki. Ziemā slimība stipri progresēja un viņa lūdza valstij līdzekļus iedarbīgākam medikamentam.

Arina stāsta: "Manā gadījumā gaidām remodulin apmaksu caur reto slimību koordinācijas centru, gaidām jau otro, trešo mēnesi kopš februāra.Tik tālu vēl nav nekādas atbildes. Ja arī to neizdosies sasniegt, tad būs jārunā par transplantācijas lietu. Man pašai vēl mēnesi atpakaļ tās (dienas) bija diezgan skaitītas. Un arī tagad es nezinu, cik ilgi es tā stāvēšu un smaidīšu. Bet tad, kad mēs to visu iesākām, es biju diezgan smagā stāvoklī. Bet tagad nekas cits neatliek, kā gaidīt? Jā, gaidīšana un kontrole. Un tās lūgšanas un cerība, ka rītdien nebūs sliktāk."

Plaušu hipertensijas pacientu skaits Latvijā ir vairāki simti. Slimība pamatā skar jaunus, darbspējīgus cilvēkus. Mirstības rādītāji ir augsti. Pagājušā gada oktobrī veselības ministrija ar valdības rīkojumu izstrādāja plānu reto slimību jomā. Tas paredzēja, ka diagnostikai un medikamentiem gan bērniem, gan pieaugušajiem šā gada budžetā tiks atvēlēti pieci miljoni. Naudas apguvei tika rakstīti jauni Ministru kabineta noteikumi. Vairāk nekā 200 tūkstoši eiro tajos paredzēti divu plaušu hipertensijas pacientu medikamentiem. Situācija mainās katru dienu, šobrīd medikaments vajadzīgs vēl vienam pacientam. Noteikumi joprojām nav pieņemti.

Veselības ministrijas valsts sekretārs Aivars Lapiņš skaidro: "Mēs esam plānu izstrādājuši saskaņā ar to, lai viņš būtu prātīgs plāns, bet nevis, lai viņš tiktu pieņemts ārpus likuma divu dienu laikā, jo to vienkārši nevarēja izdarīt, tas vienkārši nebija iespējams."

No solītajiem 5 miljoniem reto slimību ārstēšanai, atrasti vien divi miljoni. Tos pašus ņems no citām veselības aprūpes programmām. Nacionālais veselības dienests šomēnes sācis sarunas ar Remodulin ražotāju par zāļu iegādi. Nekādas atbildes vēl nav.