Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Lielbritānijas ministrs: Karš Sīrijā neizbēgami turpināsies

© Reuters/Scanpix

Karš Sīrijā neizbēgami turpināsies, neraugoties uz bezprecedenta rietumvalstu raķešu triecieniem, kas bija vērsti vienīgi pret varbūtējiem ķīmisko ieroču objektiem, svētdien intervijā raidsabiedrībai BBC atzina Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Kaut arī sestdien veiktie triecieni bijuši veiksmīgi, Džonsons sacīja, ka šobrīd nav plānu īstenot vēl citus uzbrukumus.

"Baidos, ka tas ir bēdīgais secinājums - ja mēs sakām, ka mēs ierobežojam savu rīcību ar ķīmiskajiem ieročiem, tad, protams, no tā izriet, ka pārējam Sīrijas karam ir jānorit tā, kā tas noritēs," sacīja ministrs.

Sestdien notikušā raķešu trieciena "galvenais mērķis" bija reakcija uz vairākiem pēdējo gadu ķīmiskajiem uzbrukumiem, viņš skaidroja.

"Beidzot pasaule ir pateikusi - "vienreiz pietiek"," sacīja Džonsons.

Sagaidāms, ka pirmdien Lielbritānijas parlamentā premjerministrei Terēzai Mejai būs jāuzklausa asi pārmetumi no deputātu puses, kas ir neapmierināti ar to, ka valdībai pievienojusies ASV vadītajam uzbrukumam Sīrijai, neprasot parlamenta apstiprinājumu.

30% britu atbalsta Mejas lēmumu uzbrukt Sīrijai bez parlamenta apstiprinājuma, bet 54% neatbalsta, liecina pētījumu centra "Survation" un laikraksta "Mail on Sunday" aptaujas dati.

Rietumvalstis apgalvo, ka 7.aprīlī uzbrukumā Dumā, netālu no Damaskas, esot lietotas ķīmiskas vielas, visticamāk hlors un zarīns, un ka uzbrukumā dzīvību zaudējuši vismaz 40 mierīgie iedzīvotāji.

Sīrija un tās sabiedrotā Krievija kategoriski noliedz, ka šāds uzbrukums būtu noticis, skaidrojot, ka vēstis par it kā notikušo uzbrukumu izplatījuši nemiernieki, lai izprovocētu Rietumu triecienus Sīrijai.

Svētdien Dumā izmeklēšanu sāka starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) inspektori.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.