Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

SAB: Lielākais apdraudējums Latvijai - Krievijas izlūkošanas dienesti

Lielāko apdraudējumu Latvijas interesēm rada Krievijas izlūkošanas un drošības dienestu aktīvā darbība, vēstīts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) 2017.gada darbības pārskatā.

Tajā norādīts, ka Krievijas izlūkošanas iestāžu darbs notiek gan izmantojot diplomātisko piesegu, gan strādājot no Krievijas teritorijas. Izlūkošanas interese konstatēta par plašu jautājumu loku. Latvijas drošības politika, aizsardzības spējas un militārā joma ir viena no galvenajām Krievijas izlūkošanas prioritātēm. Detalizēta uzmanība tiek veltīta visiem ar Latvijas līdzdalību NATO saistītiem aspektiem. Augsta izlūkošanas interese ir arī par priekšvēlēšanu un vēlēšanu procesiem.

Kā pozitīvs aspekts ziņojumā izcelts tas, ka pieaug Rietumvalstu, tajā skaitā Latvijas sabiedrības spēja atpazīst un kritiski vērtēt Krievijas propagandu un prokrievisku organizāciju ietekmes pasākumus. Tas ir būtiski, jo ietekmes nodrošināšanai Krievija attīsta spējas īstenot sarežģītas ietekmes operācijas, kurās liela loma ir kiberspējām. Kā viena no šādām spējām ziņojumā minēta viltus ziņu izplatīšana, izmantojot kiberuzbrukumus.

Ziņojumā arī norādīts, ka Krievija iegulda būtiskus resursus komunikācijas sistēmu kontroles spēju attīstībā. Tās specdienesti spēj noklausīties telefonsarunas un kontrolēt datu plūsmu, ja viens no abonementiem atrodas Krievijā, kā arī gadījumos, kad abas personas ir ārpus Krievijas, bet sarunas datu plūsma tiek maršrutēta caur Krievijas sakaru infrastruktūru.

2017.gadā Krievijas īstenotās aktivitātes pret Latviju visaktīvāk izpaudās kā Krievijas ietekmes pasākumi informatīvajā telpā, darbs ar ietekmes aģentiem, tajā skaitā tautiešu politikas īstenošana, ekonomisko ietekmes instrumentu pielietošana, kā arī speciālo dienestu aktivitātes un pieaugoša aktivitāte kibertelpā.

Kā būtiskākos Krievijas ietekmes pasākumu Baltijas reģionā īstenotājus SAB izceļ Krievijas veidotas un kontrolētas pseidoakadēmiskas un ekspertu organizācijas. Kā viens no šādu organizāciju darbības centriem SAB ieskatā ir iezīmējusies Kaļiningrada, kur 2017.gadā aktīvi darbojušās tādas organizācijas kā "Rossijskaja asociacija Pribaltijskih issledovanij" un diskusiju klubs "Kaliningradskij blogpost".