Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs Francijā parakstījis rīcības plānu līdz 2022.gadam

© F64

Parīzē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Francijas Eiropas lietu ministri Natalī Luazo (Nathalie Loiseau). Tikšanās laikā ministri parakstīja Latvijas-Francijas Politiskās deklarācijas rīcības plānu 2018.-2022. gadam.

Sarunā puses pauda gandarījumu par teicamajām Latvijas un Francijas attiecībām, apņēmību turpināt aktīvo politisko dialogu un vēlmi stiprināt sadarbību Eiropas Savienības (ES) jautājumos, kā arī divpusējo partnerību drošībā, ekonomikā, kultūrā un izglītībā.

Puses apsprieda ES nākotnes jautājumus, tostarp ES Daudzgadu budžetu un digitālā tirgus jautājumus. Ministrs pauda nostāju, ka Latvija arī turpmāk iestāsies par kohēzijas finansējuma apjoma saglabāšanu vismaz pašreizējā apjomā un līdzsvarotu tiešo maksājumu nodrošināšanu Latvijas lauksaimniekiem. Tāpat E. Rinkēvičs izteica pārliecību, ka ir jābūt Eiropas līmeņa regulējumam, kas nodrošinātu caurskatāmu finansējumu un godīgu vēlēšanu kampaņu sociālajos medijos.

Attiecībā uz Latvijas un Francijas rīcības plānu E. Rinkēvičs uzsvēra - tas ir skaidrs pierādījums abu valstu savstarpējai uzticībai, vēlmei sadarboties un plašajam kopīgo interešu lokam, tostarp ES, NATO un citos starptautiskos formātos. Vienlaikus ministrs pateicās Francijai par aktīvo dalību kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumos Baltijas reģionā. Pārrunājot sadarbību ES jautājumos, E. Rinkēvičs akcentēja Latvijas ieinteresētību kopā ar Franciju un citām valstīm attīstīt Eiropas projektu visās tā dimensijās - drošība, Ekonomiskā un monetārā savienība, kā arī sociālie jautājumi.

Uzturoties Francijā Valsts prezidenta oficiālās delegācijas sastāvā, E. Rinkēvičs Parīzē tikās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāru Anhelu Guriju.

Kopā ar Latvijas, Francijas, Igaunijas un Lietuvas prezidentiem Latvijas ārlietu ministrs Orsē muzejā Parīzē atklāja vienu no nozīmīgākajām Latvijas simtgadei veltītajām izstādēm ārvalstīs - “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā”. Izstāde apmeklētājiem būs pieejama līdz šī gada 15. jūlijam.