Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika

Trampa paustais rada vieglu eiforiju

SAMTA CIMDIEM. Tiekoties ar Igaunijas, Lietuvas un Latvijas valsts vadītājiem, ASV prezidents Donalds Tramps izvairījās pieminēt Baltijas valstu problēmas. Eksperti lēš, ka tas darīts ar apdomu, lai neraidītu nepareizus signālus mūsu austrumu kaimiņam © Foto: president.lv

Pavisam nesen ASV nevairījās asas kritikas mūsu banku sistēmas virzienā. Tagad ārpolitikas un uzņēmējdarbības eksperti ASV prezidenta Donalda Trampa paustajā saklausījuši cerīgas, jaunu ietekmīgā sabiedrotā investīciju sološas notis. Vai tās sagaidīsim, gan atkarīgs no valdības un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras.

Preses konferencē, kas Baltajā namā notika pēc D. Trampa tikšanās ar Baltijas valstu prezidentiem, līdz ar solījumiem saglabāt ciešas un draudzīgas saites D. Tramps arī atzina, ka Baltijas valstis ir «lieliska vieta, kur investēt, ar stabilām valdībām» un viņam nebūtu problēmu šeit ieguldīt naudu.

Lai šo pateiktu, ASV prezidentam bija nepieciešamas vien dažas sekundes, taču Latvijā laikā, kad pēc ASV varas iestāžu paziņojuma darbu beidz viena no lielākajām bankām, viņa pausto uztvēruši ar cerību.

«ASV vēl pirms mēneša bija ļoti kritiska par Latvijas banku sistēmu. Tādēļ ir būtiski, ka Tramps aicināja investēt šajās valstīs, ka šeit ir ļoti laba vieta investīcijām, jo, runājot par ekonomiku un investīciju vidi, valsts tēls un uzticēšanās tai ir ļoti svarīga. Tas bija ļoti pozitīvs un konkrēts signāls. Neizskanēja nekas par banku necaurskatāmību un korupciju - izskanēja gluži pretējais, ka šeit ir jāinvestē. Tas pēdējo mēnešu dinamikā ir konkrēts pozitīvs solis,» saka Latvijas Ārpolitikas institūta vadītājs Andris Sprūds.

Optimismu D. Trampa teiktais viesis arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājā Ojārā Ērikā Kalniņā, kas uzskata, ka ASV prezidenta paustais dod cerību par jaunu impulsu Latvijas ekonomikā. Īpaša nozīme D. Trampa replikai esot, vērtējot to Latvijas banku situācijas kontekstā.

Pragmatiskāk, bet ne bez optimisma Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vizīti ASV, kur viņš apmeklē arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecību un uzņēmumu Facebook, vērtē Latvijas telekomunikāciju aparatūras izstrādātājas un ražotājas SIA SAF tehnika valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs.

Viņš uzskata, ka R. Vējoņa viesošanās ASV konkrēti viņa uzņēmumam nepalīdzēs ne par dolāru, taču D. Trampa atziņa par investīcijām labvēlīgu vidi «ir norezonējusi». Taču lielākais darbs, lai šo rezonansi pārvērstu reālās investīcijās, tagad veicams Finanšu un Ekonomikas ministrijām un LIAA, ir pārliecināts veiksmīgais uzņēmējs.

Vienlaikus viņš atzīst, ka R. Vējoņa vizītes pie ASV uzņēmējiem ir tikai fons citām, daudz svarīgākām, norisēm. «Tas ir šovs, kas rada fonu prezidenta vizītei. Bet mēs arī neko negaidījām, jo ir absolūti skaidrs, ka tā vizīte ir ar ģeopolitiskiem mērķiem - Baltijas valstis vēlas iegūt daudz lielāku skaidrību par drošību. Uz šo pasākumu skatos tikai caur šo prizmu. Tas ir par nācijas izdzīvošanu, un tas ir viens no svarīgākajiem vai pats svarīgākais uzdevums,» vizītes ģeopolitisko nozīmi uzsver uzņēmējs.

To, ka no malas vien formāli vērtējamā vizīte Latvijai un reģionam nozīmē daudz vairāk, uzsver arī A. Sprūds. Viņš atgādina, ka D. Trampa pasaules redzējumā individuālas intereses dominē pār kolektīvajām. Līdz šim tas izpaudies dažādos izteikumos, piemēram, par NATO nākotni, ja organizācijas dalībvalstis nepildīs savas saistības. «Tāpēc šādas tikšanās ievelk citā filozofiskajā laukā - ka ASV tomēr uzņemas kolektīvo atbildību un palīdzību, garantējot mazu valstu pastāvēšanu un drošību,» saka eksperts.

Tiekoties ar D. Trampu, Baltijas valstu prezidenti saņēmuši apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš akcentēja, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidenta samits kalpo par spēcīgu vēstījumu Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda R. Vējonis.

Tramps uzsvēra, ka ASV un Baltijas valstis saista dziļa un ilgstoša draudzība, kas ilgs vēl vismaz 100 gadu, un apsveica Baltijas valstis 100 gadu jubilejā.