Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Premjers: Izraidītais Krievijas vēstniecības darbinieks radījis kaitējumu Latvijas interesēm

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

No Latvijas izraidītā Krievijas vēstniecības otrā sekretāra darbība rada kaitējumu Latvijas interesēm, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars aģentūrai LETA norādīja, ka Latvija ir pieņēmusi lēmumu izraidīt Krievijas vēstniecības otro sekretāru, jo pēc Latvijas drošības iestāžu sniegtās informācijas šī diplomāta darbība nav savietojama ar diplomāta statusu un rada kaitējumu Latvijas interesēm.

Šāds lēmums tika pieņemts pēc 22.marta un 23.marta Eiropadomes, savstarpēji koordinējot to ar Eiropas Savienības (ES) un NATO partneriem un, solidarizējoties ar Lielbritānijas valdību, piekrītot Lielbritānijas valdības vērtējumam, ka atbildīgā par uzbrukumu Solsberijā, lietojot nervu paralizējošas vielas, visticamāk, ir Krievija.

"Ķīmisko ieroču izmantošana Solsberijā ir nopietns drauds mūsu kolektīvajai drošībai un starptautiskajām tiesībām. Latvijas puse sadarbojas ar ES un NATO partneriem vienotas pozīcijas izstrādē un īstenošanā," pauda Kučinska pārstāvis.

Kā ziņots, Amerikas Savienotās Valstis (ASV), 17 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam paziņojušas, ka izraida Krievijas diplomātus. ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Latvija izraidījusi Krievijas vēstniecības otro sekretāru un "melnajā sarakstā" iekļāvusi Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, pirmdien paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Izraidītā diplomāta un "melnajā sarakstā" iekļautās personas vārdus Rinkēvičs neatklāja. Savukārt Krievijas vēstnieks Jevgeņijs Lukjanovs informēja, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības "Aeroflot" pārstāvis Latvijā. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Aeroflot" Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

No Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu. Informācija vēstniecības mājaslapā liecina, ka tajā pašlaik strādā trīs otrie sekretāri - Mihails Jakuševs, Aleksandrs Sazonovs un Anna Hrapova. Uz jautājumu par izraidāmā vēstniecības darbinieka atbildības jomām Lukjanovs pēc būtības neatbildēja, norādot, - ja viņš tās atklās, tad būšot viegli izskaitļot, par kuru vēstniecības darbinieku ir runa.