Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Nesteidz atbalstīt 16.marta noteikšanu par latviešu karavīru atceres dienu

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Koalīcijas partneri pagaidām nesteidz paust atbalstu nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumam 16.martu noteikt par oficiālo latviešu karavīru atceres dienu.

VL-TB/LNNK iesniegusi parlamentā grozījums likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, paredzot 16.martu noteikt par latviešu nacionālo karavīru atceres dienu. Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka ar šādām izmaiņām "tiks atjaunots vēsturiskais taisnīgums, veicinot valsts oficiālās varas un sabiedrības cieņpilnu attieksmi pret latviešu nacionālajiem karavīriem".

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka attiecībā uz šo priekšlikumu "būtu ļoti piesardzīgs". Politiķis norādīja, ka pašlaik nevar sniegt atbildi par to, kāda būs ZZS nostāja, jo vēl nepieciešamas diskusijas starp politiskās apvienības dalībniekiem.

Politiķis akcentēja, ka ar 16.martu saistītie jautājumi "nav joka lieta". Viena lieta ir, kā šis jautājums mūs skar iekšienē, taču Brigmanis vērsa uzmanību, ka nav zināms, kā uz šādu soli reaģētu starptautiskā sabiedrība, tajā skaitā mūsu sabiedrotie. ZZS par šo jautājumu plāno spriest frakcijas sēdē nākamnedēļ.

Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri aģentūrai LETA uzsvēra, ka šis priekšlikums tiks pārrunāts partijas valdes sēdē un frakcijas sanāksmē. Politiķis piebilda, ka 16.marts ir "jutīgs jautājums" un raisa dažādus viedokļus. Pirms "Vienotība" izdiskutēs VL-TB/LNNK priekšlikumu Abu Meri atturējās paust konkrētu nostāju par šo likumprojektu.

Informācija LETA arhīvā liecina, ka 6.Saeima 1998.gadā atbalstīja 16.martu noteikt kā latviešu karavīru atceres dienu. Tomēr gadu vēlāk 1999.gada decembrī jaunievēlētā Saeimā, proti, 7.Saeima no likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" svītroja 16.martu.

Toreiz priekšlikumu par 16.marta svītrošanu rosināja toreizējā Tautas partijas frakcija un to atbalstīja arī citas frakcijas, izņemot toreizējās apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāti.