Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Bordāns sola radikālas valsts pārvaldes reformas

© F64

Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) sapulcē par premjera amata kandidātu izvirzītais partijas līderis, bijušais tieslietu ministrs un pašreizējais Rīgas domes deputāts Jānis Bordāns valsts pārvaldē iecerējis veikt radikālas reformas.

Bordāns partijas sapulcē uzsvēra, ka JKP mērķis ir Latvijā izveidot mazu un efektīvu valsts pārvaldi. Lai sasniegtu šo mērķi, JKP ir iecerējusi no pašreizējām 13 ministrijām gada laikā izveidot astoņas ministrijas, bet vēlāk, iespējams, to skaitu vēl vairāk samazināt. Bordāns uzsvēra, ka patlaban ministrijas strādā atbilstoši likumam, bet turpmāk tās darbosies atbilstoši izvirzītajai "misijai".

No Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas paredzēts izveidot vienu ministriju - Tieslietu un iekšlietu ministriju, turklāt tieslietu un iekšlietu ministrs vienlaikus pildītu arī vicepremjera amata pienākumus.

Lielas pārmaiņas iecerētas ekonomikas vadības jomā. JKP vēlas izveidot Ekonomiskās attīstības un zemkopības ministriju, kurā tiktu apvienotas pašreizējās Zemkopības, Satiksmes un Ekonomikas ministrijas, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Labklājības ministriju iecerēts apvienot ar Veselības ministriju.

Kā atsevišķas institūcijas paredzēts saglabāt Aizsardzības ministriju, Ārlietu ministriju, Finanšu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Kultūras ministriju.

Ierēdņu skaitu JKP plāno samazināt par 30% un katra ierēdņa darbu vērtēt atbilstoši viņam izvirzītajai "misijai". Bordāns pieļāva, ka, iespējams, atsevišķās iestādēs nāksies atlaist visus ierēdņus un pieņemt darbā citus cilvēkus, kā tas ticis izdarīts, piemēram, Gruzijas Ceļu policijā.

JKP ir iecerējusi reformēt arī 11 valsts drošības iestādes, no tām izveidojot trīs. Vislielākā no tām būtu Nacionālais drošības birojs, kurā ietilptu pašreizējais Satversmes aizsardzības birojs, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Drošības policija. Darbu turpinātu Valsts policija un Militārās izlūkošanas un drošības dienests.

Bordāns uzsvēra, ka amata ierobežojums ieņemt amatu tikai divus termiņus (kopā desmit gadus) tiku noteikts ne tikai visām augstākajām valsts amatpersonām, bet arī Valsts kontrolē un Latvijas investīciju un attīstības aģentūrā strādājošajiem.

Valsts kapitālsabiedrībām JKP plāno izveidot vienotu pārvaldi, kas būtu padota Ministru prezidentam un Valsts kancelejai, bet visas ostas tiktu pakļautas valsts pārvaldei, tāpat kā tas patlaban ir Igaunijā.

JKP iecerējusi veidot arī informācijas lietu ministra amatu.

Konkurences padomi iecerēts apvienot ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru, bet Privatizācijas valsts aģentūru - likvidēt.

Lai arī ar nokavēšanos, JKP iecerējusi ķerties pie lustrācijas. Partija vēlas bijušajiem Latvijas Kompartijas sekretāriem aizliegt ieņemt amatus valsts pārvaldē, kā arī liegt iespēju kļūt par Saeimas un pašvaldību deputātiem.

Bordāns uzsvēra, ka JKP piedāvātā valsts pārvaldes reorganizācijas programma ir kolektīvs darbs, kas ir veiksmīgi izstrādāts - atlicis par to tikai plaši informēt sabiedrību.

Kā ziņots, JKP svētdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiekošajā sanāksmē Bordānu izvirzīja kā savu premjera amata kandidātu startam 13.Saeimas vēlēšanās.

13.Saeimas vēlēšanas notiks šī gada oktobra pirmajā sestdienā.