Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Bijušie "Vienotības" biedri skopojas ziedot partijai "Par"

© pixabay.com

Bijušie partijas Vienotība biedri, kuri bija iniciatori partijas Kustība «Par» veidošanai un savulaik Vienotības kasi papildinājuši pat ar miljonāra cienīgām summām, pret savu jauno partiju pēkšņi izrāda apbrīnojamu skopumu, pa visiem kopā sagrabinot vien divus desmitus eiro.

Starp bijušajiem Vienotības biedriem izceļas partijas Par iniciators un dibinātājs, šīs partijas Pārskata padomes priekšsēdētājs Pēteris Viņķelis, kurš joprojām ir arī Vienotības pārstāves Eiroparlamentā Sandras Kalnietes palīgs, kas nozīmē, ka ienākumu līmenis pazīstamajam politiķim nav krities.

Iepriekš P. Viņķelis Vienotības kasi pa dažādiem ceļiem (skat. zemāk) ik gadu ir papildinājis ar faktiski maksimāli atļauto summu, bet jaunajai partijai Par ziedojis vien divreiz pa desmit eiro, liecina oficiālā KNAB informācija.

Vēl pagājušā gada aprīlī P. Viņķelis biedra naudās Vienotībai samaksājis 6000 eiro, bet drīz vien parakstījis kustības Par manifestu. Kā zināms, šā manifesta parakstītāji 26. augustā nodibināja partiju ar nosaukumu Kustība «Par» un P. Viņķelis bija šīs partijas dibināšanas kongresa virsdiriģents, līdz ar to arī ieguva augsto partijas Pārskata padomes priekšsēdētāja amatu.

2016. gadā P. Viņķelis Vienotībai biedra naudās samaksājis 15 930 eiro; 2015. gadā viņs biedra naudās iemaksājis 5000 eiro un vēl 5000 eiro noziedojis (kopā tātad 10 000 eiro).

Bet 2014. gadā P. Viņķelis Vienotībai ziedojis maksimāli atļautos 16 000 eiro - tas ir tikpat, cik togad šai partijai ziedojis multimiljonārs Arkādijs Suharenko (interesanti, ka abi ziedojuši pat vienā datumā - 18. martā). Tas ir pat vairāk nekā tobrīd pa abiem atļāvušies šobrīd īpaši populārie miljonāri Oļegs Fiļs un Ernests Bernis (katrs Vienotībai togad noziedojis pa 7500 eiro).

2013. gadā P. Viņķelis Vienotībai noziedojis 14 806 latus (apmēram 21 000 eiro), bet 2012. gadā - ziedojis 12 520 latu un biedra naudās samaksājis 2400 latu (kopā arī apmēram 21 000 eiro).

Citi bijušie Vienotības biedri, iekļaujoties partijas Par rindās, pēkšņi vispār nav vēruši maku, lai atbalstītu savu politisko partiju, kaut gan tieši jaunajam politiskajam spēkam biedru finansiāls atbalsts būtu bijis īpaši nepieciešams. Lai gan Lolita Čigāne, Ilze Viņķele, Aleksejs Loskutovs, Ints Dālderis Vienotībai ir gan ziedojuši, gan maksājuši vērā ņemamas biedra naudas (katrs no viņiem partijas kasē kopumā ir iemaksājis vairākus tūkstošus), šo politiķu finansiāls atbalsts partijai Kustība «Par» oficiālos reģistros nav fiksēts.

Andrejs Judins lielās biedra naudas nav maksājis, bet ir ziedojis Vienotībai pieklājīgus 714 eiro, toties partijai Par - ne centa.

Zīmīgi, ka visi t.s. Viņķeles piecīši ir saglabājuši visus savus amatus Saeimā arī pēc kļūšanas par paristiem, kas nozīmē, ka viņu oficiālais ienākumu līmenis pēc politiskās piederības maiņas nav krities (jeb varbūt skopums liecina, ka tomēr ir?).

Atšķirībā no citām partijām Vienotības kasē legāli lielas summas varēja ieplūst pa četriem ceļiem: 1) kā ziedojumi partijai Vienotība; 2) kā ziedojumi partijai ar nosaukumu - citējam no KNAB mājaslapas šīs oficiāli joprojām eksistējošās hibrīdpartijas sarežģīto nosaukumu - Nacionālās Vienotības apvienība (partijas Jaunais laiks, partijas Pilsoniskā savienība, partijas Sabiedrība citai politikai apvienība; VIENOTĪBA); 3) kā biedru naudas partijai Vienotība; 4) kā biedru naudas partijas Vienotība iepriekšminētajai hibrīdpartijai ar nosaukumu, kuru iespējams tikai citēt, saglabājot pašas hibrīdpartijas un valsts institūciju lietoto gramatiku.

Ka arī šis ceturtais partijas finasēšanas avots dažiem partijas biedriem ir bijis zināms, liecina KNAB informācija - Vienotības hibrīdpartijai biedra naudas ir maksājis pat Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars: 2016. gadā - 1100 eiro; 2015. gadā - 1000 eiro, 2014. gadā - 2000 eiro, 2013. gadā - 1000 latu.

Cita starpā 16 000 eiro vai lielākas summas vienā maksājumā kopš KNAB dibināšanas ziedotas tikai 75 reizes, turklāt jāatceras, ka sākotnēji partijām drīkstēja ziedot arī juridiskas personas, kas to arī ir izmantojušas. Vislielākās summas vienā maksājumā partijām oficiāli ir ziedojis reklāmists Ainārs Ščipčinskis. Viņš pērn partijai Latvijas attīstībai ir ziedojis 19 000 eiro, bet 2016. gadā - 18 500 eiro. Pa 18 000 eiro ar reizi Latvijas attīstībai ziedojuši arī Olafs, Jānis un Nauris Berķi un tas pats A. Ščipčinskis 2015. gadā, kā arī Vienotībai Edmunds un Jānis Bergi un daži citi pazīstami miljonāri.

Latviešiem ir teiciens: «Ko zvirbulis pa gadu, to zirgs ar reizi.» Tā iepriekšminētajos 75 lielajos ziedojumos saziedoti 1,3 miljoni eiro, liecina KNAB informācija.