Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Līdaka pošas prom no politikas

AIZDOMĀJIES. Deputāta Ingmāra Līdakas kolēģi zina stāstīt, ka deputāts gadiem ilgi sapņojis par atgriešanos Rīgas Zooloģiskajā dārzā, taču klusās ilgas pēc sapņu piepildījuma viņam nav traucējušas mesties karstās Saeimas debatēs © F64

Ļoti iespējams, ka 13. Saeimas vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienībai būs jāstartē bez saraksta otrā vēlētāju visvairāk mīlētā kandidāta. Ingmārs Līdaka nolēmis atgriezties pie savas sirdslietas – viņš kandidē uz valdes locekļa amatu Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Līdaka skaidro, ka viņš nekad neesot plānojis palikt politikā uz mūžu, turklāt atgriešanās zoodārzā neesot «nekāds ceļojums uz Marsu». Taču kopš 9. Saeimas strādājot Saeimā, par spīti regulāriem zooloģiskā dārza apmeklējumiem pēc darba, viņš jūt, ka no mīļotās darbavietas atsvešinājies, tādēļ ilgāk pretoties aicinājumam nebūtu prātīgi.

Pieņemt lēmumu par politikas pamešanu - ja izturēs konkursu - palīdzējis arī fakts, ka kopš 9. Saeimas ZZS veidojošās Latvijas Zaļās partijas pozīcijas ir krietni uzlabojušās. 9. Saeimā bijuši tikai divi zaļie, bet šajā parlamenta sasaukumā esot jau septiņi. Tas ļaujot cerēt, ka zaļie izkarojuši vēlētāju uzticību un to arī saglabās.

Ja I. Līdaka uzvarēs konkursā - tā rezultāti būs zināmi mēneša laikā - viņam būs jānoliek Saeimas deputāta mandāts, bet ZZS jāsameklē deputāta aizstājējs. Tas var nebūt pats vieglākais uzdevums, jo divi nākamie pagājušajās Saeimas vēlēšanās aiz veiksminieku līnijas palikušie saraksta biedri - Didzis Zemmers un Agris Lungevičs - kļuvuši par novadu domju priekšsēdētājiem. D. Zemmers - Limbažos, bet A. Lungevičs - Madonā. Trešais kandidāts uz I. Līdakas vietu Saeimā ir bijusī Jūrmalas domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta, kas pašlaik strādā Ķekavas novada būvvaldē.

Jautāts, vai kolēģi no ZZS un Latvijas Zaļās partijas nav mēģinājuši viņu atrunāt no politikas pamešanas, I. Līdaka atbild noraidoši. Viņš nekad neesot slēpis savu vēlmi atgriezties zoodārzā, un kolēģi to akceptējot. «Ja nu vienīgi draudzīgi pasmīkņā par to,» piebilst deputāts. To apliecina arī zaļo valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars un ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. «Kāpēc lai mēs viņu nelaistu, viņš sen par to zoodārzu sapņo, gan jau pastrādās tur un nāks atpakaļ,» atbildot uz jautājumu, vai zaļie nav mēģinājuši atrunāt Līdaku, saka E. Tavars. «Viņš izvēlējies savu ceļu un vēlas pievērsties savai tēmai, kas sirdij tuva,» piebalso A. Brigmanis.

Taču to, ka priekšvēlēšanu cīņās I. Līdakas pietrūks, noliegt nevar. Iepriekš savu atpazīstamības kapitālu kaldinājis Latvijas Televīzijā, I. Līdaka kā lielāko atbalstu guvušais ZZS kandidāts pirmo reizi Saeimā tika ievēlēts 9. Saeimā. Tām sekojošajās vēlēšanās viņš popularitātē piekāpās vien zemkopības ministram Jānim Dūklavam. Popularitātes augstāko punktu I. Līdaka, šķiet, sasniedza savā pirmajā Saeimas sasaukumā, kad Saeimas sēdes laikā ar saucienu «turi muti!» centās apklusināt Saskaņas centru pārstāvošo Nikolaju Kabanovu, kurš it kā bija apšaubījis 11. un 18. novembra valsts svētku statusu. Pēc šī incidenta, par kuru I. Līdaka saņēma Saeimas priekšsēdētājas aizrādījumu, izsauciens un fiksētais attēls uz ilgu laiku kļuva par vienu no visvairāk tiražētajiem jokiem internetā. Tika pat izlaista kreklu un jaku sērija ar šo attēlu.

To, ka līdz ar iespējamo I. Līdakas aiziešanu no politikas ZZS zudīs daļa tās šarma, atzīst arī politologs Ivars Ījabs. «Viņš bijis pietiekami nacionāls, ja atceramies to konfliktu ar Kabanovu. Šī dimensija ZZS ies mazumā,» saka eksperts. Tomēr viegli izmērāmus reitingu zudumus politologs neprognozē.