Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ojārs Ēriks Kalniņš: Ārpolitikas galvenais mērķis ir veicināt iedzīvotāju labklājību

© F64

Latvijas ārpolitikas galvenais mērķis ir veicināt katra iedzīvotāja labklājību, ko ir iespējams panākt tikai drošā vidē, šodien ikgadējās ārpolitikas debatēs Saeimā sacīja parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

"Kā vienmēr, mūsu ārpolitikas galvenais mērķis ir veicināt katra Latvijas iedzīvotāja labklājību. Labklājība ir iespējama tikai drošā vidē. Un tas tiek maksimāli stiprināts ar Latvijas veiksmīgi izstrādāto multilaterālo ārpolitikas kursu," pauda komisijas vadītājs.

Kalniņš vērsa uzmanību tādiem 21.gadsimta izaicinājumiem kā hibrīdkara draudi, kiberdrošība un stratēģiskā komunikācija. No attiecīgiem draudiem Latvija var izvairīties tikai, cieši sadarbojoties ar citām pasaules valstīm. Tāpēc tik svarīga ir mūsu diplomātija un dalība starptautiskās organizācijās, norādīja komisijas priekšsēdētājs.

"Ja vēlamies sadarboties ar pasauli, mums to vienlaicīgi ir jāsargā, lai tā būtu droša, prognozējama un stabila. Solidaritāte ar mūsu sabiedrotajiem nav tukša frāze, tā ir konkrēta, stratēģiska rīcība," sacīja politiķis.

Viņš vēra uzmanību, ka brīvības un mobilitātes apstākļos mūsu tautieši turpina pārcelties uz citām valstīm, un ka šādā gadījumā, pirmkārt, jādara viss, lai mazāk cilvēku brauktu prom un vairāk atgrieztos. Reizē arī ir jāizmanto šo "plašo, bagāto un pieredzējušo starptautisko resursu", lai veicinātu Latvijas intereses pasaulē, pauda Kalniņš.

"Katrs ārzemju latvietis ir potenciāls sadarbības partneris ekonomiskos, zinātnes, izglītības un kultūras jautājumos. Mums ir jāstiprina mūsu saites ar diasporas organizācijām un indivīdiem, un jāpalīdz viņiem palīdzēt mums," norādīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Kalniņš uzsvēra, ka pēc Latvijā neatkarības atjaunošanas esam sasnieguši vissvarīgākos ārpolitikas mērķus. "Mēs esam saglabājuši Latvijas neatkarību, veicinājuši drošāku starptautisko vidi mūsu labklājībai un atvēruši visas pasaules praktiskās, komerciālās un kulturālās iespējas mūsu iedzīvotājiem. Tas viss ir sasniegts, pateicoties mūsu labajām attiecībām ar lielāko daļu pasaules valstu, ar dalību svarīgākajās starptautiskajās organizācijās un aktīvajai lomai Eiropas Savienībā un NATO," pauda politiķis.

Kā ziņots, pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gadā. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai - 26.janvārim - tuvākajā Saeimas sēdē.