Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Rosina atsaukt Sudrabu no "oligarhu lietas" izmeklēšanas komisijas

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Deputāti tomēr rosina Saeimu lemt par deputātes Ingunas Sudrabas atsaukšanu no "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas.

Šādu ierosinājumu iesniedza Andrejs Judins (V/Par!), Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Inese Lībiņa-Egnere (V), Lolita Čigāne (V/Par!), Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), Ints Dālderis (V/Par!), Laimdota Straujuma (V), Astrīda Harju (V), Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Par to, vai iekļaut šo jautājumu sēdes darba kārtībā, vēl lems Saeimā. Tāpat deputāti lems, vai atbalstīt ierosinājumu par Sudrabas atsaukšanu.

Likumā ir noteikts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi tiek iecelti Saeimas kārtības rullī noteiktajā kārtībā - vienādā skaitā no katras Saeimas frakcijas deputātiem. Saeima lēma, ka "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā tiek iecelts pa vienam cilvēkam no katras frakcijas.

Ņemot vērā Ringolda Baloža lēmumu izstāties no NSL frakcijas, tā beigusi pastāvēt, jo tajā vairs nav nepieciešamo piecu deputātu. Tātad "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja vairs nepārstāv nevienu frakciju, un deputāti var lemt par viņas atsaukšanu, aģentūrai LETA apstiprināja parlamentā.

Par izmaiņām komisiju sastāvā Saeima var lemt pēc desmit deputātu iesnieguma vai arī pēc paša parlamentārieša lūguma atsaukt viņu no kādas komisijas.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija galaziņojumu pieņem ar komisijas locekļu absolūto balsu vairākumu. Turklāt gala ziņojumu paraksta komisijas priekšsēdētājs un sekretārs.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien apstiprināja galaziņojumu, tātad faktiski jau ir noslēgusi darbu.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017.gada jūlijā.