Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kučinskis pēc tikšanās ar Abi: Latvija un Japāna ir līdzīgi domājošas valstis

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Latvija un Japāna ir līdzīgi domājošas valstis, starp kurām ir plašākas sadarbības potenciāls, sestdien kopīgajā preses konferencē ar Japānas premjeru Šindzo Abi sacīja Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis teica, ka Šindzo Abes vizīte Latvijā notiek tikai mēnesi pēc Latvijas delegācijas viesošanās Japānā, un, atkārtoti tiekoties ar Japānas premjerministru, Kučinskis vēlreiz pārliecinājies, ka abas valstis ir līdzīgi domājošas, kā arī labi un seni partneri starp kuriem ir sadarbības potenciāls.

Premjerministrs arī norādīja, ka Japāna jau pašlaik ir gan Latvijas, gan Eiropas Savienības (ES) otrs lielākais tirdzniecības partneris Āzijā, bet pēc Japānas-ES brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanas tirdzniecības apjomi starp abām pusēm augs vēl vairāk, tāpēc svarīgi šī līguma stāšanos spēkā panākt pēc iespējas ātrāk.

Kučinskis arī atklāja, ka sarunā ar Japānas premjeru tika pārrunātas plašākas Latvijas, kā arī pārējo Baltijas valstu un Japānas sadarbības dialoga iespējas informācijas tehnoloģiju (IT), transporta, loģistikas, medicīnas un citās jomās.

"Augsti vērtēju to, ka kopā ar premjeru Latvijā ieradušies vairāku Japānas biznesa korporāciju pārstāvji, kuriem vizītes ietvaros notiekošajā Latvijas un Japānas ekonomikas apaļajā galdā ir iespēja iepazīties ar datos balstītas nācijas konceptu. Te redzamas abu valstu zinātnes un industrijas sadarbības potenciāls," sacīja Kučinskis.

Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Tāpat abu premjeru tikšanās laikā tika skarti aktuālie drošības politikas un kiberdrošības jautājumi, tostarp situācija Korejas pussalā.

Arī Šindzo Abe atzina, ka Latvija un Japāna ir partneri, ko vieno kopīgi ideāli. Tāpat viņš uzteica Rīgu kā pilsētu ar spēcīgu ostu un strādājošu loģistikas centru, kas ir svarīgi Āzijas uzņēmējiem. Arī viņš aicināja strādāt pie Japānas-ES brīvās tirdzniecības līguma ātrākas ieviešanas.

Tāpat Japānas premjerministrs norādīja, ka personīgie kontakti ir ļoti svarīgi, tāpēc tiks strādāts pie tūrisma attīstīšanas starp abām valstīm.

Vēl Šindzo Abe uzsvēra, ka tikšanās laikā tika panākta vienošanās strādāt pie kopīgas visu trīs Baltijas valstu un Japānas sadarbības veidošanas, tādējādi padziļinot sadarbību starp šīm četrām pusēm.

Japānas premjers arī atzīmēja, ka februārī Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) apmeklēs Japānu, lai runātu par drošības jautājumiem.

Kā ziņots, Kučinskis šodien Rīgā oficiālā vizītē tiekas ar Abi.

Iepriekš, pērnā gada decembra sākumā Kučinskis devās vizītē uz Tokiju. Vizītes ietvaros premjers tikās ar Japānas premjerministru, ar Japānas valdības ministriem - zemes, infrastruktūras, transporta un tūrisma ministru Keiči Iši, ekonomikas, tirdzniecības un industrijas ministru Hirošigi Seko, kā arī ar Latvijas - Japānas parlamentārās sadarbības grupu biedriem.

Tikšanās laikā galvenokārt tika apspriestas abu valstu divpusējās attiecības, īpaši ekonomiskās sadarbības attīstīšanas iespējas, kā arī Eiropas Savienības un Japānas attiecības, un aktuālie reģionālie jautājumi.