Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Arābu valstu ministri apspriedīs Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu

© AFP/ SCANPIX

Arābu valstu ārlietu ministri februāra sākumā tiksies, lai apspriestu pretsoļus ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumam atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, trešdien paziņoja Arābu līga.

Arābu līgas padomes sēde tiks rīkota 1.februārī Kairā, pavēstījis šīs organizācijas ģenerālsekretariāts.

Jordānija sestdien paziņoja, ka Arābu līga centīsies panākt palestīniešu valsts starptautisku atzīšanu ar Austrumjeruzalemi kā tās galvaspilsētu.

Arābu valstu ārlietu ministri ārkārtas sēdē decembrī aicināja ASV atcelt savu lēmumu un paziņoja, ka Vašingtona ar šādu soli ir atteikusies no vidutāja lomas miera procesā.

Tramps pērn izraisīja palestīniešu un citu Tuvo Austrumu musulmaņu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Scanpix

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.