Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Deputāti neizpratnē: Kāpēc Šadurska biroja vadītājs dosies uz olimpiskajām spēlēm

© F64

Plašu sašutumu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē šodien izpelnījās izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) biroja vadītāja Anda Geižāna iespējamā došanās uz februārī gaidāmajām Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā, Dienvidkorejā.

Komisijas sēdē klātesošie plaši apsprieda to, ka, ņemot vērā Riodežaneiro olimpisko spēļu pieredzi, kad uz sacensībām netika peldētājas Aļonas Ribakovas treneris Germans Jakubovskis, jo viņa vietā uz turieni devās Latvijas Peldēšanas federācijas bijušais prezidents Kaspars Pone, šoreiz tika veikti priekšdarbi, lai tādas situācijas neatkārtotos.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis pastāstīja, ka gaidāmajās Olimpiskajās spēlēs olimpiskajā ciematā varēs dzīvot tikai sportisti, viņu treneri, medicīniskais un apkalpojošais personās, proti, personas, kas visciešāk saistītas ar sportista startu sacīkstēs. Pārējie Latvijas olimpiskās delegācijas pārstāvji dzīvos ārpus olimpiskajiem ciematiem.

LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers pastāstīja, ka Latvijas olimpiskās delegācijas sastāvā varētu būt līdz 150 cilvēkiem - galīgais delegācijas lielums būs zināms, kad noslēgsies visas kvalifikācijas sacensības un būs skaidrs, kuri sportisti būs ieguvuši ceļazīmi uz olimpiādi. Delegācijas sastāvā būs sportisti, treneri, apkalpojošais personāls, mediķi, LOK viesi un amatpersonas, tostarp Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kā atbildīgās ministrijas pārstāvji.

LOK pārstāvji norādīja, ka uz Phjončhanu varētu doties Valsts prezidents Raimonds Vējonis un nozares ministrs Šadurskis. Savukārt LOK viesu sarakstā, kā to paredz savstarpējais līgums, būs Latvijas delegācijas tērpu darinātāju, poļu uzņēmuma "4F" pārstāvji un citi sponsori - kopumā ap deviņiem cilvēkiem.

"Jūs [prezentācijā] rakstāt, ka būs IZM pārstāvji. Es saprotu, ka tas nebūs tikai ministrs?" vaicāja Sporta apakškomisijas vadītājs Jānis Upenieks (V). Vrubļevskis skaidroja, ka atbildīgajai ministrijai, proti, IZM, Olimpiskajās spēlēs paredzētas divas akreditācijas vietas - viena ministram, bet otra - viņu pavadošajai personai.

"[IZM Sporta departamenta direktors Edgars] Severa kungs būs beidzot nopelnījis došanos uz Olimpiādi," pieņēma Upenieks, taču, kā izrādījās, Šadurski uz Olimpiskajām spēlēm varētu pavadīt ministra biroja vadītājs Geižāns.

Šāda informācija izraisīja izsaucienu un komentāru vilni sēdes dalībnieku vidū, paužot, ka "nu kurš gan cits nopelnījis" iespēju doties uz Olimpiskajām spēlēm.

Pēc īslaicīgas zobošanās un pārmetumiem saistībā ar Geižāna iespējamo došanos uz Olimpiādi sēde tika turpināta. Taču neformālas sarunas, neizpratnes un sašutuma paušana atsākās pēc sēdes beigām, deputātiem neskopojoties ar sava vērtējuma paušanu par šo, viņuprāt, netaisnību.

2018.gada Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.