Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Tutins ar atteikumu pielaidei valsts noslēpumam vērsies pie ģenerālprokurora

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāts Jānis Tutins (S) Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu atteikt viņam piešķirt pielaidi valsts noslēpumam pārsūdzējis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Vaicāts, vai gadījumā, ja arī ģenerālprokurora lēmums būtu viņam nelabvēlīgs, politiķim būs vēl kādas iespējas turpināt šī jautājuma risināšanu, Tutins atbildēja, ka Satversmes tiesas (ST) pieņemtais lēmums dodot viņam tiesības šajā jautājumā arī vērsties tiesā.

Politiķis plāno saglabāt savu amatu NDK, lai gan viņš atzīst, ka nevarēs piedalīties komisijas sēdēs, kurās tiks skatīti valsts noslēpumu saturoši jautājumi. Taujāts, vai prasīs iespēju piedalīties NDK priekšsēdētāja vēlēšanās, ja šo amatu līdz ar Saeimas mandāta nolikšanu atstās Solvita Āboltiņa, Tutins pieļāva, ka viņam vajadzētu būt šādai iespējai, bet par to būšot nepieciešama juridiska konsultācija.

Kā ziņots, SAB atteicis pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu Tutinam, aģentūrai LETA apliecināja politiķis.

Deputāta pārstāvētā partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija pagaidām nevirzīs jaunu kandidātu darbam NDK. Frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA sacīja, ka sēdē pārrunāts SAB lēmums. Deputāti jautājuši Tutinam par šāda lēmuma iemesliem, tāpēc viņš iecerējis tos noskaidrot likumā paredzētajā kartībā, klāstīja Urbanovičs.

Jau vēstīts, ka ST nolēma atzīt likuma normu, ka ģenerālprokurora lēmums attiecībā uz SAB lēmumu par atteikumu piešķirt pielaidi ir galīgs un nav pārsūdzams, par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no nākamā gada 1.jūlija.

Kamēr Saeima nebūs novērsusi ST spriedumā konstatētos pamattiesību ierobežojumus, speciālo atļauju anulēšanas procesā attiecībā uz personas procesuālajām tiesībām piemērojami spriedumā paustie secinājumi, tostarp par personas uzklausīšanu un informēšanu par apstākļiem, kas ir lēmuma par speciālās atļaujas anulēšanu pamatā.

Parlamentā pašlaik tiek skatīti attiecīgi likuma grozījumi. Tie paredz likumā "Par valsts noslēpumu" noteikt iespēju pielaides valsts noslēpumam atteikumu pārsūdzēt tiesā.