Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Pagarina Latvijas karavīru dalību cīņā pret "Islāma valsti"

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Saeima ceturtdien, 7.decembrī, atbalstīja lēmuma projektu par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalībai pretterorisma operācijā Irākā līdz 2020.gada 1.februārim.

Patlaban Latvija 6 instruktoru sastāvā īsteno Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā. Apmācībās iesaistītais personāls nekādā veidā neiesaistās karadarbībā. Turpmāk apmācībās iesaistīsies līdz 40 Latvijas karavīru, teikts lēmumprojekta anotācijā.

Saeima 2016.gada 14.janvārī nolēma nosūtīt NBS karavīrus dalībai pret teroristisko organizāciju ISIL/Da'esh vērstajā starptautiskās koalīcijas militārajā operācijā Irākā šīs valsts militāro spēku apmācībai līdz 2018.gada 1.februārim.

Kopš starptautiskā koalīcija aktīvi izvērsusi darbību Irākā un Sīrijā ir vērojami operacionālie panākumi un atgūtas gandrīz divas trešdaļas no teroristu kontrolētajām teritorijām, taču situācija vēl joprojām ir sarežģīta. Ir nepieciešams turpināt cīņu pret ISIL/Da’esh un nepieļaut to izvēršanos gan reģionā, gan arī Eiropā un citviet, teikts lēmumprojekta anotācijā.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas informāciju šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā “Atalanta”, ES apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā “Resolute Support” Afganistānā un ES Jūras spēku “Eunavfor Med/Sophia” militārajā operācijā Vidusjūras reģionā pret cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīkliem, kā arī ANO vadītajā stabilizācijas misijā MINUSMA Mali.