Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Urbanovičs kritizē Latvijas specdienestus

© Emīls Desjatņikovs/ F64 Photo Agency

"Saskaņa" pagaidām nevirzīs jaunu kandidātu darbam Saeimas Nacionālās drošības komisijā (NDK).

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA sacīja, ka trešdien frakcijas sēdē pārrunāts jautājums par to, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) lēmis atteikt deputātam Jānim Tutinam piešķirt pielaidi valsts noslēpumam. Deputāti jautājuši Tutinam par šāda lēmuma iemesliem, tāpēc viņš iecerējis tos noskaidrot likumā paredzētajā kartībā, klāstīja Urbanovičs.

Taujāts, vai "Saskaņa" virzīs citu kandidātu darbam NDK, Urbanovičs atbildēja: "Jautājums, vai jebkad virzīsim." Viņš atkārtoti pauda, ka drošības iestādēm būtu jāpasaka, kurš cilvēks būtu jāvirza darbam šajā komisijā.

Urbanovičs turpināja kritizēt šo situāciju. "Tas, ko dara specdienesti, izskatās ļoti negodīgi un neprofesionāli," piebilda politiķis.

Kā ziņots, Saeimas deputātam Tutinam, kurš arī ievēlēts parlamenta NDK, atteikta pielaide valsts noslēpumam. Tutins NDK tika ievēlēts jūnija otrajā pusē. Viņš sāka strādāt NDK Valērija Agešina vietā, kurš pašvaldību vēlēšanās iekļuva Liepājas domē.

Lai parlamentārietis varētu piedalīties NDK sēdēs, viņam ir nepieciešamas pielaide valsts noslēpumam. NDK priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA skaidroja, ka komisijas sēdes ir slēgtas un deputātiem nepieciešamas pielaide valsts noslēpumam, lai iepazītos ar ierobežotas pieejamības informāciju, kas nepieciešama darbam komisijā.