Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis kritizē "čekas" pētniekus

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Tā dēvētās čekas arhīvu pētnieku 750 tūkstošu eiro vērtais līdzšinējais darbs tiem uzticētā pamatuzdevuma veikšanā bijis nepietiekams, taču to līdz likumā noteiktajam termiņam, saspringti strādājot, pabeigt var. Šādu vērtējumu, izvairoties no tiešas kritikas, Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas darbam dod izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

«Lai veiktu darbu, vispirms uz darbu ir jāaiziet,» norādot, ka komisijas darbinieki līdz šim nav izrādījuši nopietnu vēlmi piekļūt Satversmes aizsardzības biroja sargātajam čekas maisu saturam, teica Vienotību pārstāvošais K. Šadurskis.

Ar šo repliku ministrs Saeimas Pieprasījumu komisijai trešdien atgādināja par čekas pētnieku gandrīz trīs gadus ilgušo nevēlēšanos sekot likuma prasībām, bez kā nav iespējama iepazīšanās ar SAB rīcībā esošajiem čekas dokumentiem. «Ir bijusi tikai sarakste ar SAB, kas rīkojies saskaņā ar likumu,» uzsver ministrs.

K. Šadurskis atzīst, ka VDK izpētes komisijai bijuši divi uzdevumi. Blakus uzdevums noteicis, ka komisija pēta čekas darba metodes un ar to komisijas darbinieki, izdodot četras apjomīgas un saturā bagātas grāmatas, kā arī organizējot konferences, tikuši galā godam. Daudz sliktāk līdz šim komisijai gājis ar pamatuzdevuma veikšanu - radīt zinātniski pamatotu sistēmu, kā, atverot čekas maisu saturu, vienlaikus skaidrot tajos esošo personu motivāciju un aģenta statusā paveikto. «Blakus uzdevums veikts sekmīgi (..) pamatuzdevuma veikšanā komisija nav bijusi ļoti aktīva,» diplomātisks savā kritikā ir K. Šadurskis.

Savukārt Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas aicinājums Valsts prezidentam atcelt likumu, kas šobrīd ierobežo piekļuvi VDK arhīviem, radījis arī maldīgu priekšstatu, ka darbs pie pamatuzdevuma jau ir pabeigts.

Šis komisijas paziņojums bija viens no iemesliem, kādēļ Saeimas opozīcijas partiju pārstāvji vēlējās pieprasīt no Ministru prezidenta paskaidrojumus par komisijas paveikto.

«Par to [ka darbs jau paveikts] netieši norāda arī plašsaziņas līdzekļos sniegtā informācija, ka Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisija ir vērsusies pie Valsts prezidenta ar priekšlikumiem, kādā veidā publiskot VDK dokumentus,» teikts premjeram adresētajā pieprasījumā.

Pieprasījumu komisija, norādot, ka darbs pētniekiem vēl jāturpina, šo vēršanos pie premjera noraidīja, taču visi klātesošie bija vienisprātis, ka čekas maisu saturs atklātībai ir jānodod. «Nav diskusiju par maisu atvēršanu, bet vajag noteikumus par veidu un kārtību, kā to darīt,» atgādinot, ka VDK arhīvs satur personu datus, saka K. Šadurskis.

Arī citas Saeimā pārstāvētās partijas atbalsta VDK dokumentu publiskošanu, ievērojot izpētes komisijas darbības rezultātus un priekšlikumus, lai nodrošinātu, ka sabiedrība iegūst pilnu un patiesu informāciju.

Jautāts, vai pētnieku komisijas darbs neritētu raitāk, ja mainītu tās sastāvu, K. Šadurskis atgādināja, ka komisija speciāli izveidota tā, lai sabiedrībai nebūtu pamata pārmest, ka tās lēmumus ietekmē politiķi. «Var jau mainīt komisijas vadību, bet tā izveidota, lai būtu neatkarīga no politiskās ietekmes, ja mēs ko mainīsim, sabiedrība var padomāt, ka manipulējam,» saka ministrs.