Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Ušakovs nesaskata problēmas centienos tikties ar NATO pārstāvjiem

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) ar NATO pārstāvjiem ticies, lai pārrunātu dažādas aktualitātes, teica politiķa preses sekretāre Laila Ivāna.

Viņa norādīja, ka Ušakovs regulāri tiekoties ar dažādu valstu un rangu politiķiem, un izpildinstitūciju pārstāvjiem, lai apmainītos ar viedokļiem un pārrunātu aktualitātes, tāpēc arī šī tikšanās neesot bijis izņēmums.

Ušakovs ir ticies ar NATO ģenerālsekretāra pārstāvi publiskajā diplomātijā - vēstnieku Takanu Ildemu, un to darījis kā Latvijas lielākās politiskās partijas vadītājs, apliecināja Ivāna.

Plašākus komentārus mēra pārstāve nesniedza, arī nekomentēja, vai saistībā ar šiem centieniem Ušakovs nav aicināts uz sarunām Latvijas drošības dienestos.

Kā vēstīts, laikraksts "Neatkarīgā" iepriekš rakstīja, ka Ušakovs caur Eiropas Sociālistu partiju (ESP) meklējis ceļus tikties ar NATO ģenerālsekretāru un noslēgt "bezprecedenta vienošanos" par pašvaldības sadarbību ar NATO, kas dažiem radījis aizdomas par slēptiem politiskiem mērķiem. Ar Rīgas mēru NATO mītnē Briselē ticies zemāka ranga alianses pārstāvis, ģenerālsekretāra pārstāvis publiskajā diplomātijā Takans Ildems.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Laikrakstā publicētā informācija liecina, ka par šo tikšanos esot informēti arī drošības dienesti, tomēr aģentūrai LETA Drošības policija atteicās komentēt, vai par šo lietu ierosināta izmeklēšana un vai Ušakovs ir aicināts uz nopratināšanu.

Tikmēr Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Gints Jegermanis aģentūrai LETA norādīja, ka šādi centieni no priekšsēdētāja puses "nav saprotami un ir divdomīgi". Viņš skaidroja, ka jebkuras pašvaldības vadītājs divpusēji var tikties ar starptautiskām organizācijām un citām organizācijām, bet, ja pašvaldība vēlas kārtot kādas oficiālas lietas vai vienošanās, tas ir jādara ar ĀM piekrišanu vai atbalstu. Viņš apstiprināja, ka konkrētajā gadījumā tikšanās ar ministriju nav tikusi apspriesta un saskaņota.

"Iepriekš par šo tikšanos neko nezinājām. Ar mums netika saskaņots un netika apspriests tikšanās iespējamais saturs, tādēļ Rīgas mērs vien sev zināmu iemeslu dēļ nodarbojas ar sava veida pašdarbību," teica ministrija preses sekretārs, piebilstot, ka katra pašvaldība ir zināmā mērā neierobežota, bet, ja ir runa par sadarbību ar kādu starptautisku organizāciju, tad tā vairs nav pašvaldības kompetence.