Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Oktobrī audzis ZZS un nacionālās apvienības reitings

© Logo

Oktobrī pie varas esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) popularitāte augusi, bet partija "Vienotība" piedzīvojusi reitinga kritumu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", atsaucoties uz SKDS septembrī veiktu iedzīvotāju aptauju par to, kā viņi balsotu Saeimas vēlēšanās.

Populārākā partija gan aizvien bijusi "Saskaņa", kuras reitings audzis no 20,2% līdz 22,5%. Otrajā vietā ar 1,4 procentpunktu reitinga palielinājumu ir ZZS, par kuru balsotu kopumā 13,1% vēlētāju. Savukārt trešo vietu ar pēdējā gada laikā augstāko reitinga rādītāju ieņem VL-TB/LNNK - tās popularitāte augusi par gandrīz 1,9 procentpunktiem, sasniedzot 9,5%. Šis politisko spēku vidū ir bijis aizvadītajā mēnesī lielākais reitinga kāpums.

"Vienotība" ar 0,9 procentpunktu kritumu ierindojas piektajā vietā - tās reitings oktobrī bijis 3,5%. Pirms tās ir Jaunā konservatīvā partiju (JKP) - par to oktobrī balsotu 3,9% vēlētāju, kas ir samazinājums par 0,2 procentpunktiem.

Par Latvijas Reģionu apvienību (LRA) oktobrī balsotu 3,4%, kas ir kāpums par 1,1 procentpunktu.

Par partiju "No sirds Latvijai" savu balsi oktobrī atdotu 2,2% vēlētāju un tas ir kāpums par 0,8 procentpunktiem.

Tikmēr partijas "KPV LV" reitings samazinājies no 2% un 1,2%.

Oktobra aptaujā otro reizi tika piedāvāts izvēlēties arī kustību "Par!", par kuru balsotu 1,2% vēlētāju. Septembrī atbalsts tai vija 1,9%.

Ja proporcionāli sadalītu neizlēmušo balsis katrai no partijām, parlamentā iekļūtu seši politiskie spēki, secināts aptaujā. 5% barjeru oktobrī pārvarētu "Saskaņa" - 35,8%, ZZS - 20,9%, VL-TB/LNNK - 15,2%, JKP - 6,3%, "Vienotība" - 5,6%, LRA - 5,4%.

Par savu balsojumu oktobrī nezināja 23,5%, bet 13,8% respondentu vēlēšanās nepiedalītos.