Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Zemie reitingi uzticību Sudrabai partijā neietekmē

APSŪBĒJIS MUNDIERIS. Arvīds Platpers uzskata, ka No sirds Latvijai problēmās ar reitingiem vainojama partijas līderes Ingunas Sudrabas pārāk pasīvā attieksme pret viņas reputācijas spodrināšanu. Partijas līderu maiņu viņš nevēloties © F64

Tikai ar neglītiem, bet nepamatotiem plankumiem Ingunas Sudrabas reputācijā un biedru pasivitāti iespējams izskaidrot partijas No sirds Latvijai zemos reitingus. Šādus secinājumus izdarījuši partijas biedri, kas gan negrasās mest plinti krūmos un ir gatavi turpināt cīņu par saviem ideāliem I. Sudrabas nestā karoga ēnā. Arī dumpīgākie šīs partijas biedri pagaidām nesteidz pamest organizāciju.

Neilgi pirms partijas No sirds Latvijai (NSL) kongresa tās Saeimas deputāti Arvīds Platpers un Silvija Šimfa atklāja, ka apsver iespēju pamest partiju un darbu parlamentā turpināt neatkarīgā deputāta statusā. Abiem deputātiem šķita, ka partijas vadība pārāk maz dara, lai atgūtu vēlētāju uzticību, bet tas draudot ar neiekļūšanu 13. Saeimā. Gan S. Šimfa, gan A. Platpers pauda cerības, ka partijas kongresā būs vērojamas pazīmes par to, ka viņu konstruktīvā kritika sadzirdēta un ņemta vērā. Tas varētu atturēt politiķus no partijas pamešanas.

S. Šimfa kongresā nevēlējās uzstāties debatēs un paust savu viedokli - tā esot katra cilvēka brīva griba. Taču vielu pārdomām debatēs viņa guvusi, tāpēc jau šajā nedēļā nākšot klajā ar paziņojumu par palikšanu partijā vai izstāšanās no tās.

Savukārt A. Platpers no sava viedokļa paušanas publiski nevairījās un debatēs piedalījās. Viņa teiktais gan neliecināja par revolucionāru cīņas sparu, taču pretēji citiem debašu dalībniekiem viņš arī norādīja, ka I. Sudrabas reputācija ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc partijas reitingi svārstās zem divu procentu atzīmes.

Jautāts, vai tas nozīmē, ka I. Sudrabai, līdzīgi Vienotības bijušajai priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kopēju interešu vārdā jāatkāpjas no partijas priekšsēdētājas amata, politiķis atbildēja izvairīgi. Viņaprāt, I. Sudrabai vajadzētu izmantot visos komunikācijas kanālus, lai uzrunātu vēlētājus un izgaisinātu jebkādas šaubas par viņas lojalitāti valstij vai aizdomas par sadarbošanos ar oligarhiem. «Viņai jārunā ar presi, jātaisa džingli radio,» nepieciešamās kampaņas apmērus ieskicē deputāts. Tomēr arī viņš pēc debatēm vēl nebija noformulējis savu lēmumu. Tam nepieciešams vairāk laika, un politiķis sola, ka pārredzamā nākotnē viņš par savu izvēli paziņos publiski. Jāatgādina, ka NSL 12. Saeimā ieguva vien septiņus deputātu mandātus. Diviem deputātiem pametot partiju un frakciju, tajā paliks vien pieci deputāti. Tas ir mazākais pieļaujamais deputātu skaits, lai partijai varētu būt sava frakcija.

S. Šimfa un A. Platpers ir vienīgie NSL biedri, kas nebīstas publiski paust partijai neglaimojošu viedokli. Arī kongresa debates liecināja, ka lielākā daļa partijas biedru ir apmierināti ar saviem līderiem. Piemēram, Ineta Feldmane uzstājoties slavēja I. Sudrabas vīziju par valsts nākotni un jau paveikto tās realizēšanai, taču partijas zemajos reitingos vainoja pašus partijas biedrus, kas ir pārāk kūtri, lai nestu organizācijas vārdu un idejas tautās. «Kur ir uguntiņa acīs? Nav! Tādēļ arī mums nav vēlētāju,» teica I. Feldmane.

Arī citi partijas biedri neskopojās ar uzslavām partijas vadītājai un gandarījuma vārdiem par jau sasniegto. Jaunievēlētais NSL ģenerālsekretārs Dmitrijs Kostojanskis ir pārliecināts, ka partijas sasniegtie rezultāti ir neticami labi, jo organizācija ir viena no nedaudzajām partijām, kura neilgā laikā divkāršojusi biedru skaitu. Proti, pirms trīsarpus gadiem NSL dibināja 242 biedri, bet nu to skaits pārsniedzot piecus simtus. Šis paziņojums, visticamāk, liecina, ka partija, par spīti saviem zemajiem reitingiem - septembrī 1,4% jeb zemākais reitings starp Saeimā ievēlētajām partijām -, startēs arī 13. Saeimas vēlēšanās.

NSL ģenerālsekretārs uzskata, ka par partijas ietekmi liecinot arī tas, ka «praktiski visas parlamentārās izmeklēšanas komisijas» vadījuši NSL biedri. Te gan jāpiebilst, ka ģenerālsekretārs kļūdās. 12. Saeimā līdz šim izveidotas četras parlamentārās izmeklēšanas komisijas, un tikai divas no tām vadījis NSL biedri - Gunārs Kūtris un I. Sudraba. Atlikušās divas komisijas vadījis Vienotības frakciju pārstāvošais Veiko Spolītis un Ringolds Balodis, kas gan ir NSL frakcijas biedrs, bet partijā tā arī nav iestājies un pat publiski apliecinājis, ka nav īsti apmierināts ar frakcijā notiekošo.