Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Amatu maiņas politikā: Vai Ašeradens iekāps Āboltiņas kurpēs?

© F64

Arvila Ašeradena atstādināšanās no ministra amata ne valdībā, ne Saeimā būtisku satricinājumu nav radījusi. Koalīcijas partneri pauž uzticību Vienotības lēmumiem un tās amatus nekāro.

Lielākās kaujas, meklējot jaunu ministru un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju, kā tas pēdējā laikā ierasts, būs jāizcīna pašai Vienotīb

Par to, ka Vienotības priekšsēdētājs A. Ašeradens pametīs ekonomikas ministra amatu, lai atgrieztos Saeimā un uzņemtos partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja pienākumus, politiķis trešdien paziņoja pēc vairāk nekā divas stundas ilgušās partijas valdes un Saeimas frakcijas partijai piederošo deputātu kopīgās sēdes.

Tikmēr deputāts Anrijs Matīss nolēmis izstāties no Vienotības, jo nav apmierināts ar Arvila Ašeradena lēmumu pamest ekonomikas ministra amatu, tādējādi kļūstot par Vienotības Saeimas frakcijas vadītāju. A. Matīss izstājas no partijas, bet turpinās strādāt frakcijā.

Izlēmība vai bezizeja?

Politiķis skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis teju uzreiz pēc Vienotības kongresa augustā, kurā viņš tika ievēlēts par partijas vadītāju, jo bijis skaidrs, ka, noliekot mandātu pašlaik frakciju vadošajai Solvitai Āboltiņai, būs jārūpējas par stabilu frakcijas darbu, kas ir arī valdības stabilitātes priekšnoteikums.

Tiesa, neoficiāla informācija gan liecina, ka pieņemt šādu lēmumu politiķis bija spiests, jo partiju pārstāvošie deputāti netiecās pēc papildu atbildības, kuru uzliek frakcijas priekšsēdētāja amats. Neilgi pirms A. Ašeradena paziņojuma gan kļuva zināms, ka uzņemties jaunus pienākumus ir gatavs Hosams Abu Meri, taču publiskajā telpā nonākusī informācija par A. Ašeradena plāniem viņa kandidatūras izredzes strauji samazinājusi. «Jā, es biju gatavs uzņemties šos pienākumus, ja partijas priekšsēdētājs nevēlētos pamest valdību,» atzīst H. Abu Meri.

Ministra meklējumos

Atstādināšanās procedūru un jauna ekonomikas ministra kandidāta meklējumus Vienotība uzsāks nākamnedēļ un šo procesu cer pabeigt divu nedēļu laikā. Oficiāli tas pagaidām netiek apstiprināts, taču Vienotībai padomā ir trīs šā amata kandidāti - Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis, labklājības ministra parlamentārā sekretāre Karīna Ploka un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda KalniņaLukaševica.

Oficiāli šīs kandidatūras Vienotība apspriedīs tikai nākamnedēļ, taču jau tagad zināms, ka vismazākās izredzes kļūt par ministri ir Karīnai Plokai. Zinātāji stāsta, ka partijā viņai trūkst autoritātes, arī partijas valdē pēdējā kongresā viņa netika ievēlēta. Neveiksmīgi bijuši arī mēģinājumi piedalīties Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās.

Savukārt 37 gadus vecajam Vienotības priekšsēdētāja vietniekam V. Ķirsim, kas pagaidām atsakās komentēt iespēju kļūt par ministru, jo pagaidām nav oficiāli uzrunāts, šī situācija var nest jaunu karjeras pakāpienu. Viņš tiek uzskatīts par pavisam reālu ekonomikas ministra kandidatūru. Saeimas kuluāru sarunās atgādina, ka viņš zināmu autoritāti partijā ieguvis ar savu kampaņu pašvaldību vēlēšanās Rīgā un gatavību partijai grūtā brīdī - kad kļuva skaidrs, tobrīd reālākais Vienotības priekšsēdētāja amata kandidāts Edvards Smiltēns partiju būs spiests pamest - uzņemties tās priekšsēdētāja pienākumus. Turklāt viņam ir arī parlamentārā sekretāra pieredze.

To, ka Vienotībai pienākas ekonomikas ministra amats un līdz ar A. Ašeradena atstādināšanos valdībā plašākas izmaiņas nav jāveic, nenoliedz neviens Vienotības koalīcijas partneris. Gan Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, gan Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atsaucas uz koalīcijas sadarbības līgumu, kurā stingri noteiktas partiju atbildības jomas.

Turpinās uzraudzīt valsts drošību

Savukārt Saeimas deputāta mandātu noliekot Solvitai Āboltiņai, kas arī ir A. Ašeradena atstādināšanās patiesais cēlonis, atbrīvosies Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja amats. Arī tas, saskaņā ar koalīcijas partneru pausto, koalīcijas sadarbības līgumā atrunāts kā Vienotības prerogatīva (iespējams, līgumam ir kāds slepenais protokols, jo, pārlasot dokumentu, neko tādu atrast nav iespējams).

Par to, kam jāuzņemas šie pienākumi, Vienotība oficiāli vēl nav runājusi. Nav izslēgts, ka līdzīgi S. Āboltiņai, kas savulaik bija gan partijas, gan tās Saeimas frakcijas, gan NDK vadītāja, šos pienākumus uzņemsies A. Ašeradens. Taču ticamāka esot Saeimas priekšsēdētājas biedres, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedres Ineses LībiņasEgneres kandidatūra.

Vakance NDK gan tik drīz neatvērsies, jo S. Āboltiņa Saeimā apņēmusies nostrādāt vismaz līdz nākamā gada budžeta pieņemšanai. Taču frakcijas priekšsēdētāja amatu, A. Ašeradenam saņemot deputāta mandātu, viņa atbrīvošot bez kavēšanās.