Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Tuvinās "Latvijas Reģionu apvienība" un "Latvijas attīstībai"

© Ekrānšāviņš no avīzes

Kopējā saraksta relatīvi veiksmīgie pašvaldību vēlēšanu rezultāti Rīgā Latvijas Reģionu apvienībai un Latvijas attīstībai viesusi cerību, ka veiksme šai savienībai uzsmaidīs arī Saeimas vēlēšanās nākamgad. Politiskie spēki konceptuāli vienojušies par kopīga saraksta veidošanu.

Šāda vienošanās trešdien panākta, tiekoties Latvijas Reģionu apvienību veidojošo organizāciju - Reģionu alianses un Vidzemes partijas - pārstāvjiem ar Latvijas attīstībai līderiem.

«Mēs partijā un tās valdē esam izvērtējuši pašvaldību vēlēšanu rezultātus Rīgā un atzinuši, ka sadarbība bijusi sekmīga. Mums šo ziņu par politisko spēku apvienošanos izdevās veiksmīgi pozicionēt. Ja janvāra sākumā abu organizāciju summārais reitings bija nedaudz virs diviem procentiem, tad tagad tas ir aptuveni 14%,» optimistiski vērtējot sadarbību arī turpmāk, saka Latvijas attīstībai valdes priekšsēdētājs Juris Pūce, kuram tikšanās šķiet noritējusi ļoti pozitīvā gaisotnē.

Arī Latvijas Reģionu alianses valdes loceklis Mārtiņš Bondars, kurš Saeimas deputāta amatu pameta, lai strādātu Rīgas domē, uzskata, ka politisko spēku apvienošanās būtu pareizs lēmums. Turklāt apvienošanos nevajadzētu uztvert kā vienreizēju akciju uz 13. Saeimas vēlēšanām.

«Jautājums nav par vienu konkrētu plānu, bet sadarbību kopumā. Labēji centrisko partiju apvienošanās ir vitāli nepieciešama, jo šajā blokā daļa no spēlētājiem beidz eksistēt,» norādot uz pagaidām neprognozējamo situāciju, kurā nonākusi Vienotība, saka M. Bondars. «Viennozīmīgi esmu par sadarbību un darīšu visu, lai atbalstītu tādus politiskos spēkus, kas meklē šo sadarbību, lai valstij dotu nopietnu piedāvājumu,» piebilst politiķis.

Izvairīgāks ir Reģionu alianses priekšsēdētājs Andrejs Ence, viņš norāda, ka atsevišķi vēl jātiekas Vidzemes partijai un viņa vadītajai organizācijai, lai izrunātu visus sadarbības aspektus un pieņemtu izsvērtu lēmumu. Līdz tam neko konkrētu viņš nevarot pateikt. Tikšanās notiks nākamās nedēļas otrdienā.

Neoficiāla informācija liecina, ka viens no iemesliem, kas neļauj A. Encem steigties ar sadarbības apstiprinājumu, ir tas, ka dažiem Reģionu alianses biedriem nepatīk Latvijas attīstībai postulētais liberālisms, piemēram, atbalsts viendzimuma partnerattiecībām, kas nav savienojamas ar kristīgajām vērtībām, bet citi ar aizdomām skatās uz Latvijas attīstībai ziedojošo cilvēku morālo stāju.

To netieši atzīst arī tikšanās rezultātus ļoti pozitīvi vērtējošais Vidzemes partijas vadītājs Vents Armands Krauklis. «Saruna bija ļoti vērtīga un produktīva. Domāju, bija vērtīgi, ka visi trīs valžu locekļi varēja redzēt, kā citas valdes locekļi domā, kāds ir viņu redzējums, kā jāvirzās uz Saeimas vēlēšanām. Arī sarunas noskaņas bija tādas, ka visi gatavi sadarboties. Taču Reģionu aliansē ir dažādi viedokļi. Tādēļ viņi lūdza, ka grib šo jautājumu par iespējamo sadarbību vēlreiz izskatīt savā valdes sēdē,» stāsta politiķis, piebilzdams, ka viņš cer uz pragmatisma uzvaru alianses biedru vidū.

Jāņem gan vērā arī tas, ka Latvijas Reģionu apvienība, kopš M. Bondars, būdams nemierā ar vairākiem partijas pārstāvju lēmumiem Saeimā, atkāpās no partijas priekšsēdētāja amata, joprojām nav spējusi atrast viņa pēcteci.

Šāda minstināšanās tiek skaidrota ar īpašo apvienības uzbūves modeli, kur valde nav augstākā lēmējinstitūcija, un apvienību veidojošo partiju vēlme ir līdz nākamā gada Saeimas vēlēšanām piesaistīt sev vairākas partijas. Priekšlaicīgi ievēlēts partijas priekšsēdētājs varot sarežģīt jaunu sabiedroto piesaisti. Šis darbiņš tikšot paveikts, kad pilnībā skaidrs būs tās komandas sastāvs, kas startēs vēlēšanās.