Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Koalīcijas frakciju vadītāji balsošot pret Vējoņa "nepilsoņu bērnu iniciatīvu"

© F64 Photo Agency

Koalīcijas partiju frakciju vadītāji ir apliecinājuši, ka balsos pret Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu izbeigt nepilsoņu statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem.

To šodien pēc valdību veidojošo partiju sēdes žurnālistiem norādīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Jānis Dombrava.

Nacionālā apvienība paļaujas, ka tiks ievērots koalīcijas līguma nosacījums, ka jautājumos par pilsonību izmaiņas var veikt, ja valdību veidojošās partijas ir vienojušās jeb panākušas konsensusu, skaidroja politiķis.

Koalīcijas partijas solījumu balsot pret paudušas, respektējot VL-TB/LNNK lēmumu neatbalstīt šīs izmaiņas. Nav pamats domāt, ka partneri nespēs nodrošināt disciplīnu savās frakcijās, piebilda Dombrava.

Kā ziņots, Saeimai 21.septembrī būs jālemj, vai nodot izskatīšanai komisijās Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par nepilsoņu bērniem.

F64 Photo Agency

Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu, kas paredz izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību. Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Prezidenta iecere raisīja domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem. Nacionālā apvienība jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", atbalsta Vējoņa iniciatīvu, bet Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija vēl lems par šo jautājumu. Savukārt opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.