Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Par klaju necieņas izrādīšanu pret valsts valodu rosina sodu līdz 10 000 eiro

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Palielinot sankcijas par valsts valodas noteikumu pārkāpšanu, tiks nostiprināts Satversmē noteiktais princips - latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda, aģentūrai LETA pauda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL/TB-LNNK).

Viņš sacīja, ka sodam jābūt taisnīgam un samērīgam ar izdarītā pārkāpuma smagumu. Tāpēc esot svarīgi pilnveidot sankciju mehānismu, gan palielinot sodus juridiskajām personām, gan nosakot bargākus sodus atkārtota pārkāpuma gadījumā. Sankciju pastiprināšanai būtu arī preventīva nozīme, uzsver Rasnačs.

Ministrs cer, ka precedentu skaits, kad amatpersonas apzināti un publiski ignorē valsts valodas lietošanas prasības, ies mazumā.

Jau ziņots, ka Saeima šodien konceptuāli atbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) sagatavoto likumprojektu, kas paredz palielināt administratīvos sodus parpārkāpumiem valsts valodas lietošanas jomā.

Kā norāda likumprojekta autori, ar šādiem grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā tiks veicināta valstsvalodas pozīciju nostiprināšana - novērsta nepamatota citu valodu lietošana. Likumprojektam varot būt netieša pozitīva ietekme uz tautsaimniecības attīstību, pieaugot iekasēto naudas sodu apjomam.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Pašlaik sods par valsts valodas nelietošanu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai, ja normatīvais akts paredz valsts valodas lietošanu, paredzēts apmērā no 35 līdz 280 eiro.

Likumprojekts paredz noteikt maksimāli pieļaujamo sodu 700 eiro apmērā. Savukārt par atkārtotu šādu pārkāpumu gada laikā pašlaik paredzēts sods no 280 līdz 700 eiro. VL-TB/LNNK rosina papildināt šo normu, nosakot, ka valstsamatpersonai šādos gadījumos sods būtu 350 līdz 700 eiro ar ar iespēju atņemt tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus.

Par klaju necieņas izrādīšanu pret valsts valodu Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēts sods līdz 350 eiro, bet VL-TB/LNNK piedāvā noteikt, ka fiziskajām personām sods šādos gadījumos būtu līdz 700 eiro, valsts amatpersonai - no 250 līdz 700 eiro ar iespēju atņemt tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus un juridiskajām personām - līdz 10 000 eiro.

Likumprojekts paredz arī stingrākus sodus par nosaukumu neveidošanu un nelietošanu valsts valodā, kā arī radio, televīzijas raidījumu un filmu nenodrošināšanu ar tulkojumu valsts valodā, kā arī citas izmaiņas.