Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Vētra ūdens glāzē vai drauds koalīcijai

© EPA/ SCANPIX

Iespējams, jau šonedēļ Valsts prezidents Raimonds Vējonis Saeimā iesniegs likumprojektu, kas paredzēs atteikšanos no nepilsoņu statusa piešķiršanas nepilsoņu partnerattiecībās dzimušiem bērniem. Progresīvākā sabiedrības daļa jau paudusi atbalstu šādai iniciatīvai, taču Nacionālā apvienība brīdina, ka šādas iniciatīvas apstiprināšana nozīmētu koalīcijas izjukšanu.

Tas, ka R. Vējonis nāks klajā ar šādu iniciatīvu, bija jau gaidāms. Vien publiski par to viņš paziņoja aizvadītajā nedēļā paša organizētajā diskusijā Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana Latvijas Republikā. Tajā R. Vējonis ar ekspertiem apsprieda viņa ieceri dot iespēju Latvijā jaundzimušiem nepilsoņu bērniem kļūt par Latvijas pilsoņiem jau viņu piedzimšanas brīdī, ja vien viņu vecāki saviem bērniem neizvēlas citas esošas valsts pilsonību.

«Izsvērts lēmums parlamentā būs svarīgs, jo visi bērni, kas dzīvo Latvijā, ir mūsu bērni, gan piedzimušie, gan tie, kas vēl tikai piedzims. Ir pienācis laiks pielikt punktu nepilsoņu statusa jaunai piešķiršanai, jo esam Eiropas valsts, dzīvojam progresīvā, modernā valstī, kas varbūt ir gatava šāda veida izaicinājumiem,» pauda Valsts prezidents.

R. Vējonis skaidroja, ka, pēc viņa domām, vairs nedrīkst turpināt piešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem. «Mums jābūt pārliecībai par savu valsti, par to, ka mūsu izglītības sistēma ir gatava un spējīga dot ieguldījumu, lai jebkuru bērnu izaudzinātu par kārtīgu Latvijas pilsoni. Vai mums pietiks gribēšanas un varēšanas to izdarīt, to rādīs laiks,» uzsverot, ka baidīties atteikties no nepilsoņu statusa piešķiršanas nav pamata, teica prezidents.

Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Prezidenta viedoklim pilnībā piekrīt arī tiesībsargs Juris Jansons, kurš uzsver, ka jaundzimušu bērnu reģistrēšana bez pilsonības nav pieļaujama, jo tas ir bērnu tiesību uz pilsonību pārkāpums. Viņš atgādināja, ka ikviena bērna tiesības uz pilsonību ir nostiprinātas gan starptautiskajos tiesību aktos, gan arī iestrādātas Latvijas nacionālajos tiesību aktos.

Ja Zaļo un zemnieku savienība un Vienotība uz prezidenta ieceri raugās ar uzmanīgu optimismu, tad diametrāli pretējās domās ir Nacionālā apvienība. Tā atgādina, ka saskaņā ar koalīcijas sadarbības līgumu likumprojektus, kas skar pilsonību, drīkst pieņemt tikai tad, ja tam piekrīt visas trīs koalīcijā strādājošās partijas, bet apvienība ir kategoriski pret šo ieceri.

Nacionālās apvienības izplatītais paziņojums pauž, ka «neeksistē tādas tiesību normas, kas noteiktu par pienākumu automātiski piešķirt pilsonību valstī dzimušiem bezvalstniekiem», turklāt par bērnu līdz 18 gadu vecumam atbildīgi esot viņa vecāki. Piešķirt pilsonību personai, kura ģimene nevēlas bērna nākotni saistīt ar Latviju, nozīmē risku radīt jaunu valstij nelojālu pilsoņu loku, pauž apvienības oficiālais viedoklis.

«Ja rūpes tiešām būtu par vienotu sabiedrību, tad prezidents aizstāvētu ideju par skolu tīklu vienā - latviešu - valodā. Pašreizējais Raimonda Vējoņa priekšlikums drīzāk atgādina mēģinājumus iegūt prokrieviskās partijas Saskaņa atbalstu pirms prezidenta vēlēšanām» sazvērestības teorijas kaļ Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Arī citi Nacionālās apvienības biedri atgādina, ka bez Saskaņas atbalsta R. Vējonis, visticamāk, nebūtu kļuvis par prezidentu, un spekulē, ka ar šādu Saskaņai tīkamu iniciatīvu R. Vējonis pauž pateicību par viņam sniegto atbalstu.

Uz to, ka šoreiz Nacionālā apvienība reaģē saasināti, jo reālā situācija nemaz nav tik pesimistiska, kā to tēlo apvienības politiķi, norāda Vienotības frakcijā strādājošā Kustības PAR politiķe Lolita Čigāne. Viņa skaidro, ka pērn tikai nedaudz vairāk par 50 jaundzimušajiem jeb mazāk par vienu procentu bērnu vecāki izvēlējušies piešķirt nepilsoņa statusu. Turklāt lielākoties šādi gadījumi reģistrēti partnerattiecībās, kurās viena persona ir nepilsonis, bet otra - citas valsts pilsonis. Tādēļ bažas par R. Vējoņa iniciatīvas radītu plašu valstij nelojālas sabiedrības grupas veidošanos esot nepamatotas.

«Šis priekšlikums tiek uztverts kā milzīga revolūcija, bet mēs jau dzīvojam apstākļos, ka praktiski bērnam pilsonība tiek piešķirta automātiski - vienam vecākam ievelkot dokumentā ķeksīti. R. Vējoņa priekšlikums pēc būtības tikai ļaus atteikties no šā ķeksīša ievilkšanas,» saka politķe.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2017/09/11/vetra-udens-glaze-vai-drauds-koalicijai