Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

"Reģionāļi" spiesti kuģot bez stūrmaņa

© F64

Kamēr vairākuma skatieni pievērsti politiskajām batālijām Vienotībā, ne mazāk aizraujošas norises vērojamas arī Saeimas opozīcijā strādājošajā Latvijas Reģionu apvienībā. Tai joprojām neizdodas atrast kādu, kas būtu ar mieru uzņemties partijas vadītāja pienākumus.

Jau vēstīts, ka līdzšinējais partijas priekšsēdētājs, Rīgas domes opozīcijā strādājošais Mārtiņš Bondars atkāpās no šī amata, jo uzskatīja, ka viņa vadītā partija, tā dēvētās oligarhu lietas vētīšanai izveidotās parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja amatā atbalstot Rīdzenes sarunās apspriesto Ingunu Sudrabu, rīkojusies galēji nepieņemami. M. Bondars norādījis, ka šis nav vienīgais dīvainais lēmums, kuru pieņēmusi partija, kopš viņš no Saeimas pārcēlies uz Rīgas domi, taču ļaunas mēles melš, ka lēmumu atstāt partijas priekšsēdētāja amatu veicinājis arī fakts, ka tiesa no M. Bondara un citiem kādreizējiem nu jau izputējušās Latvijas Krājbankas valdes locekļiem piedzen vairāk nekā desmit miljonus eiro. Lai šajā gaismā nebojātu partijas tēlu, viņam palūgts atstāt amatu.

Saeimas un nu jau arī Rīgas domes kuluāros melš, ka par partijas vadītāju labprāt kļūtu kādreizējais Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš, taču viņa kandidatūra daudziem šķiet nepieņemama, turklāt arī viņa reputācija ir nedaudz sašķobīta - Saeimas mandātu viņam nācās nolikt, jo tiesa viņu atzina par vainīgu nepareizas informācijas uzrādīšanā savā ienākumu deklarācijā.

Tāpēc partijas izvēle krita uz tās valdes locekli un Liepājas domes deputātu Jāni Vilnīti, kas daudzus gadus cīnījās pret ilggadējo pilsētas galvu Uldi Sesku, ar kuru tagad veido koalīciju. Taču J. Vilnītis nevēlas pamest Liepājā aizsāktos darbus novārtā un partijas biedru izrādīto godu atraidījis.

Lēmumu neuzņemties partijas vadīšanu J. Vilnītis pamatoja ar vairākiem apsvērumiem, tostarp lielo aizņemtību. «Nekad neesmu slēpis, ka mana prioritāte ir Liepāja. Nesen kļuvu par Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdes priekšsēdētāju. Jāstrādā pie projektiem, jāiepazīstas ar uzņēmumu darbu. Turklāt nākamā gada rudenī gatavojos vadīt pilsētu. Vēl, protams, jāvada mans uzņēmums Liepājas papīrs. Darba apjoms ir ļoti liels, un es neesmu gatavs pašlaik uzņemties vēl kādu pienākumu tikai ķeksīša pēc,» skaidro politiķis, kuram saskaņā ar vienošanos pēc Saeimas vēlēšanām nākamā gada rudenī pilsētas mēra amatā jānomaina U. Sesks.

Kā vēl vienu būtisku apsvērumu savam lēmumam arī J. Vilnītis min neseno partijas biedra balsojumu par I. Sudrabu. «Es kā partijas vadītājs nepieļautu situāciju, ka LRA deputāts par šādiem jautājumiem balso, lobējot šauras intereses un nesaskaņojot to ar partijas vadību. Deputātam ir jārīkojas saskaņoti ar partijas vadību vai arī jānoliek partijas biedra karte,» nostāju pauž politiķis un neslēpj, ka nav zaudējis cerību, ka daudz plašāk pazīstamais M. Bondars tomēr pārdomās un atgriezīsies pie partijas stūres.

Darbu LRA valdē J. Vilnītis turpinās. Viņš norāda, ka arī pēc M. Bondara aiziešanas no partijas vadītāja amata tās valdē joprojām darbojas divi no trim valdes locekļiem, līdz ar to valde ir lemt spējīga. Viņš prognozēja, ka valde šādā režīmā varētu darboties trīs mēnešus. 15. augustā, kad notiks valdes tikšanās ar LRA pārstāvju sapulci un pēc tam ar Saeimas frakciju, plānots runāt par reorganizācijas nepieciešamību, iespējamiem grozījumiem partijas statūtos un jauna partijas vadītāja izraudzīšanos.