Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Smiltēna pretstāve Āboltiņai ieilgst

UZ VISU BANKU? Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzskata, ka tikai Solvitas Āboltiņas distancēšana no varas partijā organizācijai ļauj cerēt uz atdzimšanu un vēlētāju atbalsta atgūšanu. Uzsāktā cīņa gan var maksāt viņa politisko karjeru © F64

Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns partiju aizvien dziļāk ved šaurajā bezizejā, no kuras izspraukties iespējams, tikai nometot lieko svaru – pašu E. Smiltēnu vai partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Savukārt izmocītās organizācijas rehabilitēšana varētu tikt uzticēta iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim vai Rīgas domes opozicionāram Vilnim Ķirsim.

Vēl nesen par vienīgo Vienotības priekšsēdētāja amata kandidātu uzskatītais E. Smiltēns savu kandidēšanu apturēja un pieteica pat iespējamo izstāšanos no partijas, jo, pēc viņa domām, S. Āboltiņas atrašanās frakcijas priekšsēdētāja amatā sabiedrībai sūta nepareizu signālu, ka organizāciju joprojām vada viņa, nevis partijas priekšsēdētājs Andris Piebalgs un pats E. Smiltēns.

Vainīgais identificēts

«Pajautājiet jebkuram uz ielas, kurš vada Vienotību,» aicina E. Smiltēns pārliecībā, ka nomācošais vairākums norādīs uz S. Āboltiņu, un tieši tas partijas restartu, viņaprāt, padara praktiski neiespējamu. Viņš arī norāda, ka S. Āboltiņas atsaukšanai no frakcijas vadītājas amata jānotiek pirms 19. augustā paredzētā partijas kongresa, pretējā gadījumā organizāciju pametīs vairākas reģionālās grupas. Tā būtu nepieļaujama resursu izšķērdēšana, kas kritiski iedragātu rezultātus nākamā gada Saeimas vēlēšanās, bet šādu resursu izniekošanu E. Smiltēns kā partijas priekšsēdētāja vietnieks nevarot pieļaut.

Taču ar atbrīvošanos no S. Āboltiņas E. Smiltēnam nevedas. Trešdien notika jau otrā partijas valdes sēde, kurā vajadzēja lemt par to, vai valdei izmantot statūtos paredzētās tiesības un sasaukt frakcijas sēdi, kurā balsotu par S. Āboltiņas palikšanu amatā. Taču pie šā jautājuma izskatīšanas valde tā arī nav ķērusies.

Pagājušajā nedēļā valdes vairākums vienojās, ka E. Smiltēns uz šo sēdi nāks ar precīzi formulētu mērķi valdes sasauktas frakcijas sēdes noturēšanai. Trešdien viņš ar gatavo formulējumu iepazīstināja valdi, taču uz tās sēdi nebija ieradusies pati S. Āboltiņa.

«Šo jautājumu darba kārtībā neiekļāva, jo uz sēdi nav ieradusies S. Āboltiņa,» norādīdams, ka aizmuguriski izskatīt politiķi skarošu jautājumu nebūtu ētiski, saka A. Piebalgs. Taču ir zināms, ka partijas valdes un Saeimas frakcijas vairākums - arī nesen no partijas aizgājušais Viņķeles piecnieks - vismaz pagaidām neatbalsta S. Āboltiņas atsaukšanu no amata.

Meklē rezerves variantus

To, kā beigsies šī pretstāve, pagaidām ir grūti spriest, taču E. Smiltēna izredzes kļūt par Vienotības valdes atbalstīto partijas priekšsēdētāja amata kandidātu nu ir pielīdzināmas nullei.

A. Piebalgs pēc valdes sēdes atklāja, ka ir panākta vienošanās, ka valde izvirzīs tikai vienu kandidātu un viens no kandidātiem nu ir V. Ķirsis, kurš saskaņā ar neoficiālu informāciju šim godam piekritis tikai pēc garas sarunas otrdienas pēcpusdienā ar partijas priekšsēdētāju.

Domē ievēlētais politiķis jau iepriekš uzrunāts kā iespējamais partijas vadītājs, taču atteicies, atrunājoties ar pieredzes trūkumu. Arī tagad, atzīstot, ka piekritis kandidēt, viņš saka, ka labprāt piekāptos valdībā pieredzi guvuša kandidāta priekšā.

Un tieši tāds ir iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kurš politisko karjeru aizsāka Zatlera Reformu partijā un kuru Vienotības valde izskata, kā vēl vienu potenciālo partijas vadītāja kandidatūru, kas pagaidām oficiāli netiek pieteikta.

Smiltēns labākais

Vienotības valde gan esot izkaldinājusi rūpīgi sargātu plānu, kas izdošanās gadījumā solot veiksmīgu partijas celšanos no pelniem. Tādu, piesaucot pagaidām vēl iespējamu kompromisu, piemin arī E. Smiltēns, taču fakts, ka valdē viņa kandidatūru vairs neviens neatbalsta, vedina domāt, ka kompromiss neparedz viņa kļūšanu par partijas priekšsēdētāju. Taču kandidēt E. Smiltēns varēs pat tad, ja Vienotības valde nevirzīs viņu. To trešdien apliecināja arī A. Piebalgs, kas savu vietnieku joprojām uzskata par cienījamu kandidātu atbildīgajam amatam.

Politologs Filips Rajevskis, vērtējot pagaidām zināmos kandidātus Vienotības priekšsēdētāja amatam, uzskata, ka atbilstošākais tam ir E. Smiltēns, kurš guvis pieredzi partijas valdē un valdošās koalīcijas sadarbības padomes sēdēs. «Kozlovskis ir aizņemts ar savu ministriju, viņam neatliks laika nodarboties ar partijas lietām. Savukārt Ķirsis tikai tikko parādījies kā līderis, viņš nekad nav ieņēmis amatus partijā. Bez šādas pieredzes viņš nevarēs pacelt šo amatu,» saka politologs. Vienotības kodolā gan pastāv uzskats, ka E. Smiltēns, pozicionējot sevi kā vadītāju un partijas stabilitātes garantu, dara partijai vairāk ļauna nekā laba.