Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Pavļuts vēlētājus centīsies atņemt "Saskaņai"

PIETEIKUMS. Eksperti, vērtējot jaunu politisko spēku izredzes savā starpā sadalīt latvisko elektorātu, ir gana skeptiski, bet Daniela Pavļuta (centrā) jaundibinātā kustība radusi citu risinājumu – saliedējot nāciju, atņemt vēlētājus Saskaņai © F64

Bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts paziņojis par jaunas partijas dibināšanu. Partijas iecerētie darbi pirms programmas izveides vēl netiek atklāti, taču tie būs vērsti uz to, lai saliedētu pašlaik divās kopienās dzīvojošo sabiedrību. Tādēļ partija atbalsta Valsts prezidenta ierosinājumu visus nepilsoņu ģimenēs dzimušos bērnus automātiski atzīt par Latvijas pilsoņiem.

Partijas dibināšanas kongress notiks 26. augustā. Sākumā tika paziņots, ka partijas kodolu veidos sevi par Mēs par dēvējoša kustība. Taču tādi akadēmiskie spīdekļi kā matemātiķis profesors Andris Ambainis, fiziķis un asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs jau paguva no aktīvas darbības distancēties. Partijas kodolu veidos mācītājs Juris Cālītis un Vienotību pametušie deputāti - Ilze Viņķele, Ints Dālderis, Andrejs Judins, Lolita Čigāne un Aleksejs Loskutovs. Izveidē iesaistījies arī A. Judina palīgs Saeimā Edgars Engīzers un Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas vecākais konsultants Krišjānis Bušs.

Manifestā partiju lolojošā kustība uzsver: «Mēs esam par tautu, kas sastāv no daudziem. (..) Par pilsonisku patriotismu, vienotu nāciju un vēstures izlīgumu. Mēs esam par līdzpilsoņiem nepilsoņu vietā. Par valsti, kas pastāv vienā valodā, un cilvēkiem, kuri spēj sarunāties daudzās.»

D. Pavļuts, jautāts, vai augstākminētais liecina, ka topošā partija atbalstīs, piemēram, nepilsoņu tiesības vēlēt pašvaldību vēlēšanās, atbildēja izvairīgi, sakot, ka ar partijas attieksmi šajos jautājumos varēs iepazīties tās programmā, kas tiks apstiprināta dibināšanas kongresā.

Vienlaikus bijušais ekonomikas ministrs apliecināja, ka naturalizācijas process, viņaprāt, Latvijā ir adekvāts, taču Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu nepilsoņu ģimenēs dzimušajiem bērniem automātiski piešķirt pilsonību partija atzīst par atbalstāmu un ieviešamu. «Ja vien jaundzimušā vecāki neizvēlas atteikties no tās,» piebilst D. Pavļuts.

Jaunās partijas uzmanības centrā, šķiet, būs arī izglītības sistēmas modernizēšana. Uz to norāda gan A. Ambaiņa uzrunā paustais, gan Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju vadošās I. Viņķeles teiktais. Turklāt šie topošie politiķi vedina domāt, ka vismaz daļēji atbalsta Vienotību pārstāvošā izglītības ministra Kārļa Šadurska virzīto izglītības sistēmas reformu.

A. Ambainis norādīja, ka izglītības sistēmas pacelšanai nepieciešams daudz vairāk naudas, nekā šobrīd pieejams, un augstskolu Latvijā ir par daudz. Savukārt I. Viņķele atgādināja, ka ceļā uz modernu izglītības sistēmu bez nepopulāriem lēmumiem neiztikt.

Topošās partijas potenciālie biedri pagaidām nevēlas atklāti runāt par jaunās organizācijas vadītāju, taču no pusvārdiem noprotams, ka tas varētu būt D. Pavļuts. Uz Neatkarīgās jautājumu, vai jauno partiju vadīs viņš, politiķis apliecināja, ka ir partijas veidotāju kodolā, taču norādīja, ka par priekšsēdētāju lems partijas kongress.

Jaunās partijas veidotāji apliecina, ka nākamgad startēs Saeimas vēlēšanās un ir pārliecināti, ka tas izdarāms bez milzīgu līdzekļu tērēšanas. Pagaidām organizācijas uzturēšanai nepieciešamos līdzekļus ieguldot tās veidotāji, bet pavisam drīz tā sākšot piesaistīt ziedojumus, jo aiz tās muguras nestāvot ne polittehnologi, ne ekonomiskie grupējumi, ne kāds harismātisks mesija.