Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

NATO Afganistānā neatjaunos kaujas operāciju

© SCANPIX

NATO dalībvalstis palielinās karavīru skaitu Afganistānā, tomēr neatjaunos kaujas operāciju, ceturtdien paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs

"Es varu apstiprināt, ka mēs palielināsim mūsu klātbūtni Afganistānā," viņš pavēstīja, ierodoties uz NATO aizsardzības ministru sanāksmi Briselē.

"Mums jāsaprot, ka tas attiecas uz apmācību, palīdzību, padomu došanu (..) tas neattiecas uz kaujas operāciju veikšanu, bet uz palīdzību afgāņiem cīnīties," uzsvēra Stoltenbergs.

Papildu karavīru nosūtīšana varētu palīdzēt stiprināt Afganistānas īpašo uzdevumu spēkus, uzlabot tās gaisa spēku spējas sniegt atbalstu sauszemes spēkiem un veikt evakuēšanu un pastiprināt virsnieku apmācību, viņš piebilda.

Stoltenbergs neatklāja precīzu skaitu, bet avoti diplomātiskajās aprindās norāda, ka tiek apsvērta ne vairāk kā 3000 karavīru nosūtīšana.

SCANPIX

Šobrīd aliansei misijas "Resolute Support" ietvaros Afganistānā ir apmēram 13 500 karavīri, no kuriem puse ir amerikāņi.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss sabiedrotos informēs vēlāk ceturtdienā, tomēr Stoltenbergs neprognozēja, ka Matiss atklās konkrētu nosūtāmo karavīru skaitu.

"Mēs izskatīsim to, kā mēs kopīgi varētu (..) nodrošināt pietiekamu daudzumu karavīru, lai palīdzētu valdībai un izietu no strupceļa un lai nobruģētu ceļu politiskam risinājumam," piebilda Stoltenbergs.

Tikmēr Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons atklāja, ka Londona jau šobrīd Afganistānā esošajiem 500 karavīriem varētu papildu piešķirt nepilnus 100 karavīru.

Līdzīgi kā Stoltenbergs, arī Falons uzsvēra, ka karavīri nepiedalīsies karadarbībā, un to dislokācija ir vajadzīga, lai palīdzētu Afganistānai apkarot terorismu.

NATO savu visu laiku ilgāko militāro operāciju Afganistānā pabeidza 2014.gadā, nododot kaujas pienākumus afgāņu spēkiem. Pēc tam alianse tur uzņēmās tikai vietējo spēku apmācību, tomēr talibu panākumi pēdējā laikā ir mazinājuši cerības ātri panākt kara beigas.