Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ziemeļīrijas partija atbalsta Mejas mazākuma valdību

© scanpix

Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partija (DUP) pirmdien Londonā parakstījusi vienošanos ar Konservatīvo partiju par atbalsta sniegšanu konservatīvo līderes un premjerministres Terēzas Mejas mazākuma valdībai.

Mejas biroja izplatītajā videoierakstā redzams, kā Meja un DUP līdere Arlīna Fostere noskatās vienošanās parakstīšanā, kas pēc vairāk nekā divas nedēļas ilgajām sarunām notika premjerministres Dauningstrītas rezidencē.

Vienošanās paredz, ka nelielā DUP atbalstīs valdošo partiju svarīgākajos balsojumos parlamentā, tādos kā uzticības balsojums vai balsojums par budžetu.

Pārējos balsojumos valdībai nāksies vienoties ar DUP par katru jautājumu atsevišķi.

Savukārt Meja apsolījusi apmaiņā piešķirt Ziemeļīrijai nākamo divu gadu laikā miljardu mārciņu (1,1 miljardu eiro) lielu papildus valsts finansējumu.

DUP un toriju sarunas sākās pēc tam, kad Meja 8.jūnija parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās bija zaudējusi absolūto vairākumu. Toriji vēlēšanās izcīnīja 317 no 650 deputātu vietām, un vairākumu viņi spēj nodrošināt vienīgi ar desmit DUP balsu palīdzību.

"Es apsveicu šo vienošanos, kas ļaus mums kopīgi strādāt visas Apvienotās Karalistes interesēs," teikts pēc vienošanās parakstīšanas izplatītajā Mejas paziņojumā.

Savukārt Fostere norādījusi, ka vienošanās nodrošinās "stabilu valdību", kas Apvienotajai Karalistei nepieciešama tik izšķirošā laikā.

Ar DUP konkurējošie Ziemeļīrijas republikāņi, komentētāji un pat konservatīvais ekspremjers Džons Meidžors brīdinājuši, ka sadarbība ar DUP var apdraudēt trauslo Ziemeļīrijas miera procesu, kas paredz varas dalīšanu DUP un tās sāncenšu starpā.

Pirms pagājušajā gadā notikušā referenduma DUP atbalstīja Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), taču partija uzstāj, ka robežai starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku jāpaliek atvērtai, kā arī norādījusi, ka atbalstīs tādu "Breksita" procesu, kas ņems vērā "visu Apvienotās Karalistes sastāvdaļu" intereses.

Fostere jau paziņojusi, ka no Londonas saņemtais papildus finansējums tiks tērēts infrastruktūrai, veselības aprūpei un izglītības sistēmai.

Pirmo pārbaudījumu toriju un DUP aliansei nāksies izturēt jau ceturtdien, kad gaidāma karalienes pagājušās nedēļas runas apstiprināšana parlamentā, kas uzskatāms par netiešu uzticības balsojumu Mejas valdībai.

Tikmēr leiboristi jau paziņojuši, ka centīsies panākt vēl vienas pirmstermiņa vēlēšanas.

Savukārt liberāldemokrātu līderis Tims Farons toriju vienošanos ar DUP nosaucis par "netīru, mazu darījumu".

"Pretīgā partija ir atgriezusies ar DUP atbalstu," teikts Farona izplatītajā paziņojumā.

Tikmēr Ziemeļīrijā joprojām turpinās sarunas par jaunās reģionālās valdības izveidi pēc pirmstermiņa vēlēšanām, kopš kurām pagājuši jau četri mēneši.

Ja Ziemeļīrijas partijas nespēs panākt vienošanos par valdības izveidi līdz ceturtdienai, provincē nāksies atjaunot tiešo Londonas pārvaldi.