Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Politologs: Tautas vēlēts prezidents paliks retorikas līmenī

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ja Latvijas Valsts prezidentu ievēlētu tauta, tas apgrūtinātu jebkuras koalīcijas partiju dzīvi, uzskata sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Neskatoties uz to, ka drīz gaidāmas Saeimas vēlēšanas, politologs neredz šai idejai lielu atbalstu parlamentā, un koalīcijas partijās nesaskata vēlmi lemt par tautas vēlētu prezidentu jau līdz 2019.gadam. Visticamāk, tas paliks tikai retorikas līmenī, domā Rajevskis.

"Ja mēs skatāmies no lielo un ietekmīgo koalīcijas partiju skatu punkta, tām visām ir zināmas personāliju problēmas un tās vismazāk gribētu tādu procesu, kā tautas vēlēta prezidenta kampaņa. Kampaņa un pats prezidents varētu apgrūtināt partijām dzīvi, un būtībā jau jebkurai koalīcijai būtu daudz vairāk jārēķinās ar šādu tautas vēlētu prezidentu," norādīja Rajevskis.

Viņš arī skaidroja, ka šobrīd nevajadzētu paplašināt prezidenta pilnvaras, jo vēl aizvien pastāv risks pirms prezidenta ievēlēšanas redzēt kandidātu, par kuru ir maz zināms un kurš var tikt virzīts, jo kādam vienkārši ir "ērts."

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

"Pa ilgiem laikiem pirmo reizi ir prezidents, kurs ir profesionāls politiķis, jo pirms tam bija prezidenti, kurus lielākoties neviens nepazinām. Esmu "par" prezidenta pilnvaru paplašināšanu tikai tad, ja vismaz trīs vai četras reizes pēc kārtas ievēlēs tādus prezidentus, kas būs profesionāli un zināmi politiķi, nevis tādi, kas kādam ir ērti," teica Rajevskis.

Jau ziņots, ka ka Vējonis ceturtdien tradicionālajā uzrunā parlamentam aicināja Saeimu noteikt, ka Valsts prezidentu jau 2019.gadā ievēlētu tauta.

Vējonis aicināja Saeimu nekavēties un nepieciešamos grozījumus Satversmē izskatīšanai virzīt šajā rudenī, un tautas vēlētam Valsts prezidentam būtu jāpiešķir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, piebilda Vējonis.