Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Skudra: Tautas vēlēts prezidents nepalīdzēs celt sabiedrības uzticību valdībai

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis dziļi maldās, ja domā, ka tautas velēts prezidents palīdzēs celt sabiedrības uzticību prezidenta institūtam, parlamentam un valdībai, sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņš uzskata, ka ņemot vērā pašreizējās Valsts prezidenta ierobežotās pilnvaras, uzticība prezidentam ir pietiekama, salīdzinot ar parlamentu, valdību un politiskajām partijām. Skudra norādīja, ka Vējonim būtu jāsāk ar izmaiņām politiskajās partijās, parlamentā un valdībā, jo šeit uzticības līmeņi ir daudz zemāki.

"Es esmu par tautas vēlētu prezidentu, jo tas, ka prezidentu ievēl neliels Saeimas deputātu vairākums, starptautiskā kontekstā nav īsti tāda procedūra, kas izsauc cieņu pret attiecīgo personu. Tomēr tādā gadījumā ir jāpieņem atsevišķs likums, kas regulē šo procedūru, un tad tas ir saistīts ar diezgan nopietnām izmaiņām Satversmē"” ir pārliecināts eksperts.

Skudra netic, ka pirms nākamā gada Saeimas vēlēšanām šādas izmaiņas būtu iespējamas, un aicinājums, visticamāk, "nomirs dabīgā nāvē", jo šobrīd tam nav labvēlīgs politiskais klimats. Viņš teica, ka ir grūti paredzēt, kam šāda kārtība būtu izdevīga, ja šādas vēlēšanas notiktu jau tagad.

Viņu skeptisku dara ļoti zemā līdzdalība pašvaldību vēlēšanās kopumā, un, viņaprāt, ir mainījušies noskaņojumi vēlētāju vidū, kurus neatspoguļo sabiedriskās domas aptaujas. "Tomēr šobrīd izskatās, ka galvenie ieguvēji būtu ZZS, savukārt Saskaņa nevarētu cerēt uz lielu latviešu vēlētāju atbalstu, izņemot, ja tai izdotos pierunāt kandidēt kādu cienījamu, respektējamu kandidātu, ko arī nevar izslēgt," uzskata Skudra.

Ekspertam radies iespaids, ka Latvijas vēlētājs ir politiski dezorientēts un viņu ietekmē arī emigrācija, kas turpinās un par kuru politiskās partijas īsti nerunā. "Emigrācija ir atstājusi ietekmi uz Latvijas vēlētāju noskaņojumiem un, iespējams, arī uz kādām politiskā atbalsta proporcijām," norādīja profesors.

Jau ziņots, ka ka Vējonis šodien tradicionālajā uzrunā parlamentam aicināja Saeimu noteikt, ka Valsts prezidentu jau 2019.gadā ievēlētu tauta.

Vējonis aicināja Saeimu nekavēties un nepieciešamos grozījumus Satversmē izskatīšanai virzīt šajā rudenī, un tautas vēlētam Valsts prezidentam būtu jāpiešķir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, piebilda Vējonis.

Uz viņa teikto deputāti reaģēja ar pieklusinātiem saucieniem, daļai no parlamentāriešiem aplaudējot.

Saskaņā ar pašreizējo kārtību Valsts prezidentu ievēl Saeima ar vismaz 51 deputāta atbalstu.