Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Premjers pret KNAB aizgājušo kadru pieņemšanu atpakaļ darbā

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) no jaunā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jēkaba Straumes sagaida biroja reputācijas atjaunošanu un rīcībspējīgas komandas izveidi.

Premjers šorīt LNT paziņoja, ka ar rīcībspējīgas komandas izveidi viņš saprot nevis no KNAB aizgājušo cilvēku pieņemšanu atpakaļ darbā, bet gan jaunu un spēcīgu kadru meklēšanu, ar to, acīmredzot, domājot, ka bijušās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes (JKP) un viņas līdzgaitnieku atgriešanās birojā nebūtu vēlama.

Tāpat Kučinskis no Straumes sagaidot, ka jaunie darbinieki strādāšot atbilstoši paša Straumes postulētajam - bez skaļām izpausmēm, bet nesaudzīgi cīnoties pret noziegumiem.

Kā ziņots, Saeima 15.jūnijā KNAB vadītāja amatā iecēla bijušo Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) amatpersonu Straumi.

Par savām prioritātēm Straume nosaucis KNAB kolektīva atjaunošanu, sašķeltības novēršanu birojā un valsts tautsaimniecības izaugsmes veicināšanu caur korupcijas novēršanas prizmu.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Jaunais KNAB vadītājs savā dzīves aprakstā norāda, ka viņam ir izkoptas verbālās un rakstiskās komunikācijas prasmes, veicot dienesta pienākumus kā struktūrvienības vadītājam, motivējot un apmācot padotos, kā arī sadarbojoties ar citu iestāžu un struktūrvienību amatpersonām. Straume norādījis, ka starptautiskās sadarbības līmenī spējot veiksmīgi komunicēt angliski un krieviski.

Savas organizatora un vadītāja prasmes Straume vērtē kā augstas. Ilgstoši viņš vadījis 20-50 darbinieku struktūrvienību, kā arī piedalījies dažādu ar MIDD kompetenci saistītu starpiestāžu un starptautisku pasākumu organizēšanā.

1976.gadā dzimušais Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis MIDD, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Straume darbojies kā MIDD pārstāvis NATO Pretizlūkošanas dienestā Afganistānā, Mazārešarīfā, un kā MIDD pārstāvis NATO struktūrā Beļģijā un Afganistānā, Kabulā.

Papildus akadēmiskajai izglītībai viņš ieguvis plaša spektra zināšanas sekojošos kvalifikācijas celšanas kursos ASV un NATO struktūrās.

Straume karjeras laikā saņēmis 11 apbalvojumus, kurus pasniegušas gan Latvijas, gan NATO amatpersonas.

Straume ir Satversmes aizsardzības biroja izsniegta pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem, kā arī NATO drošības sertifikāts darbam ar NATO "Secret" līmeņa informāciju.

Viņš solījis ierobežot ārēji redzamas ažiotāžas ar izmeklēšanas darbībām, kas izpaudušās KNAB darbiniekiem "slēpjoties aiz maskām un personas publiskas saplosīšanas".

Iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē viņš atzina, ka Latvija ir demokrātiska valsts un KNAB apkarošanas blokam nevajadzētu ārēji redzamās procesuālajās darbībās pielietot taktiku, kas līdzinās Holivudas filmām ar maskās tērptiem vīriem. Tas nozīmē, ja nepieciešams veikt kādas darbības, tad tām nevajadzētu noslēgties ar korupcijas lietā iesaistīto personu "plosīšanu sabiedrības acu priekšā." Šādas darbības graujot biroja uzticību sabiedrības priekšā.