Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: Diskusijas par nodokļu reformām "no baltas lapas" neatsāksim

© F64

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) nav gatavs atteikties no koalīcijas partiju panāktās vienošanās par nodokļu reformu un sākt diskusijas par šo jautājumu "no baltas lapas", kā to vēlētos uzņēmēju organizācijas.

Politiķis šorīt LNT uzsvēra, ka valdība ir lēmusi diskusijām pielikt punktu un viņš nav gatavs atgriezties pie diskusijām par pamata jautājumiem. Koalīcija jautājumā par reformām pašlaik esot vienota, piebilda Ministru prezidents.

Pēc Kučinska vārdiem, jau pirmdien koalīcija gatavojoties pielikt punktu visām sarunām par reformām. Tad sākšoties darbs Saeimā, kas vasarā pulcēšoties uz vairākām ārkārtas sēdēm, lai līdz augusta beigām vai septembra sākumam pabeigtu darbu nodokļu reformu jomā.

Kā ziņots, koalīcijas partneri ir panākuši vienošanos par sociālo iemaksu pieaugumu, savukārt par lielāku iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmes progresivitāti diskusijas vēl turpināsies. Sociālās iemaksas iecerēts celt, lai palielinātu veselības aprūpes finansējumu. Paredzēts, ka sociālās iemaksas solidāri - pa pus procentpunktam - pieaugs gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem. Savukārt nodokļu nemaksātājiem varētu būt noteikts speciāls maksājums.

Premjerministrs Māris Kučinskis / f64

Kučinskis atzina, ka sociālo iemaksu pieauguma vietā varēja tikt ieviests paaugstināts pievienotās vērtības nodoklis, taču sociālie partneri nedeva skaidru signālu, ka tieši šajā virzienā vajadzētu iet, tāpēc arī partijas par to īpaši nediskutēja un ļoti baidījās par šādu politisku izšķiršanos.

Premjers uzsvēra, ka līdz ar nodokļu reformām ir jāsakārto arī veselības aprūpes finansējums, pretējā gadījumā risinājumu meklējumi ievilksies nezināmi tālā nākotnē. Sākotnēji ar reformām un palielinātu budžeta deficītu veselības aprūpe iegūšot papildus ap 180 miljoniem eiro, bet tālāk mērķis būšot turēties pie finansējuma nozarei 4% apmērā no IKP.

Kučinskis joprojām ir pārliecināts, ka nodokļu reformās joprojām paliek gana daudz plusu, piemēram, konkurētspējas veicināšana, atsakoties no reinvestētās peļņas aplikšanu ar nodokļiem. Nevar jau būt tā, ka viss un visiem būs ideāli, katram ir jāpaiet solītis pretī, izteicās politiķis un aicināja sociālos partnerus saprast, ka "mums kāda izeja ir jārod".