Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

"Vienotībai" paredz sarežģītus laikus

© F64

Vienotība, kurai līdz pašvaldību vēlēšanām tā arī neizdevās sasniegt tās priekšsēdētāja noteikto mērķi – desmit procentus reitinga, septembra beigās būs kongress. Politikas eksperti uzskata, ka tajā partijai jāpieņem revolucionāri lēmumi, pretējā gadījumā tās izzušana ir neizbēgama, bet līdz tam organizācijai, iespējams, būs jāpārdzīvo šķelšanās. Par to, ka Vienotības kongress pēc pašvaldību vēlēšanām nepieciešams pēc iespējas ātrāk, pirms vēlēšanām izteicās bijusī partijas valdes locekle Sandra Kalniete. Arī tagad viņa uzskata, ka partijai būtu labāk, ja kongress notiktu pēc iespējas ātrāk.

Neizdevīgi atkritējiem

«Tas ir ļoti bīstami tuvu gadam pirms vēlēšanām, kas ir tas laiks, kad var pieteikt jaunu politisko partiju [lai varētu kandidēt Saeimas vēlēšanās]. Vienlaikus klīst baumas, ka būs kaut kas jauns liberāls un konservatīvs. Tādēļ man liekas - ja būtu tas kongress agrāk, tad situācija būtu skaidrāka, tad tiem cilvēkiem, kas meklē alternatīvas Vienotībai, situācija būtu skaidrāka,» norādot uz potenciālo Vienotības šķelšanos, kas ir iespējama, ja kongresā skaidri netiek nosprausts jauns kurss, saka S. Kalniete un vienlaikus strikti piebilst, ka viņa savai politiskajai karjerai pēc diviem gadiem, kad beigsies termiņš šī Eiropas Parlamenta sasaukuma pilnvarām, liek punktu un jaunos projektos neiesaistīsies. «Es noteikti nekādā politiskā partijā neiesaistīšos. Es eju prom no aktīvās politiskās darbības,» saka politiķe.

«Es pats gribētu, lai kongress ir pēc iespējas ātrāk, bet to neesot iespējams tehniski izdarīt,» atgādinot par vasaras atvaļinājumiem un lauku darbiem, Neatkarīgajai par kongresa sasaukšanas laiku saka Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs. Neoficiāla informācija liecina, ka kongresa sasaukšanai septembra beigās ir arī citi apsvērumi. Proti, neradīt izdevīgu augsni tiem šķeltniekiem, kas sev netīkamu kongresa rezultātu varētu izmantot, lai uz sabiedrības paaugstinātas uzmanības fona radītu jaunu konkurējošu politisko spēku.

Vienotības šķelšanās kontekstā Ilzes Viņķeles vārds ir viens no biežāk piesauktajiem, un neilgi pirms vēlēšanām publiskajā telpā parādījās ziņas, ka viņa jau vasarā plāno izveidot jaunu politisko spēku. Gan toreiz, gan pašlaik viņa uz jautājumiem atbild diplomātiski izvairīgi. Piemēram, pirmdien Neatkarīgajai viņa pastāstīja, ka pēdējā laikā bijusi ļoti aizņemta ar maģistra darba rakstīšanu un īsi pēc diploma saņemšanas nespējot domāt par ko citu.

Kuram uzticēsies?

Neatkarīgi no Vienotības kongresa sasaukšanas laika, visticamāk, tajā ievēlēs jaunu partijas priekšsēdētāju. Neoficiāla informācija liecina, ka tikai pagājušā gada jūnija sākumā šajā amatā ievēlētais A. Piebalgs jau gada sākumā bija gatavs pamest šo amatu, taču atrunāts, lai tik īsu laiku pirms pašvaldību vēlēšanām vēlētājiem neraidītu nepareizu signālu.

Viens no viņa iespējamajiem pēctečiem ir A. Piebalga vietnieks Edvards Smiltēns, otrs - Cēsu mēra amatā nule pārvēlētais Jānis Rozenbergs. Pēdējais arī neslēpj, ka A. Piebalgs mudinājis viņu biežāk piedalīties partijas valdes sēdēs. Arī citi ietekmīgi Vienotības pārstāvji par viņa kandidatūru izteikušies pozitīvi, vien piebilstot, ka J. Rozenbergu pašlaik ir praktiski neiespējami izvilināt no Cēsīm. Arī pats J. Rozenbergs, neatgaiņājoties no potenciālā priekšsēža amata, uzsver, ka Cēsu mēra amatā godprātīgi nostrādās visus četrus sasaukuma gadu

Nebūs viegli

Tam, ka Vienotība kongresā spētu vienoties par radikālām izmaiņām, tādējādi saglabājot dzīvotspēju, netic politologs Ivars Ījabs, kas uzskata, ka partija nav spējīga uz šādu pagriezienu.

«Ir biedru atbirums, kas noteikti būs, kas ies uz citām partijām meklēties, bet iedomāties, ka Vienotībā būs radikālas reformas, nav pamata,» saka eksperts.

I. Ījabs prognozē, ka šajā vasarā Vienotības līderi tērēs daudz laika, konfidenciāli tiekoties ar Latvijas Reģionu apvienību un Latvijas attīstībai, lai meklētu formātus sadarbības paplašināšanai.

«Taču, pat ja tas notiek, tad Vienotībai jāmeklē cits zīmols, jāveido cits koncepts. Gaidāmais kongress varētu būt pašreizējā zīmola likvidācijas kongress, jo šaubos, ka kāds no potenciālajiem partneriem būtu gatavs iet uz Saeimas vēlēšanām zem zīmola Vienotība. Viņiem ir jāmeklē kaut kas saistošāks, un nedomāju, ka tas būs viegli,» vēl sarežģītākus laikus kādreizējam politiskajam gigantam prognozē politologs.