Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Lielbritānijas premjerministrei atļauj veidot mazākuma valdību

© SCANPIX

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja piektdien pēc tikšanās ar karalieni paziņoja, ka saņēmusi Elizabetes II atļauju veidot mazākuma valdību un solīja valstij "sniegt noteiktību".

Meja tikās ar karalieni pēc iepriekšējā dienā notikušajām vēlēšanām, kurās Mejas vadītie konservatīvie zaudēja absolūto vairākumu parlamenta apakšpalātā.

"Tas, kas valstij ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad, ir noteiktība," reportieriem Dauningstrītā pavēstīja Meja, solot strādāt ar "draugiem un sabiedrotajiem, it īpaši Demokrātisko unionistu partijā".

Viņa arī paziņoja, ka turēsies pie plāna desmit dienu laikā sākt sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. "Mēs pildīsim "Breksita" solījumu," norādīja Meja.

Lai nodrošinātu absolūto balsu vairākumu, partijai jāiegūst vismaz 326 no 650 deputātu vietām, taču, kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas 649 vēlēšanu apgabalos, toriji uzvarējuši tikai 318 apgabalos, zaudējot vismaz 11 no 330 vietām, kuras tie kontrolēja līdzšinējā parlamenta sasaukumā.

Tajā pašā laikā opozīcijā esošie leiboristi uzvarējuši 261 apgabalā, papildus iegūstot 29 vietas.

Kopumā visas valsts mērogā par torijiem balsojuši 42,4% britu, kas ir par 5,5 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2015.gadā.

Savukārt par leiboristiem balsojuši 40% vēlētāju jeb par 9,5 procentpunktiem vairāk nekā pirms diviem gadiem.

Tomēr Meja varētu nodrošināt parlamentāro vairākumu ar Ziemeļīrijas Demokrātisko unionistu partijas (DUP) atbalstu.

Sociāli konservatīvā DUP, kas pagājušā gada referendumā atbalstīja izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), vēlēšanās ieguvusi desmit vietas.

Tādējādi torijiem un DUP kopā parlamentā būs vismaz 328 vietas.