Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Populārākās partijas joprojām ir "Saskaņa", ZZS un VL-TB/LNNK

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Maijā populārākās partijas aizvien bija "Saskaņa", Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), vēsta sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv", atsaucoties uz SKDS maija otrajā pusē veiktu iedzīvotāju aptauju par to, kā iedzīvotāji balsotu Saeimas vēlēšanās.

Sociologs Arnis Kaktiņš gan aicina nesteigties saistīt partiju panākumus pašvaldību vēlēšanās ar to izredzēm cīņā par vietām parlamentā. Arī partiju popularitātes rādītāji īsi pirms pašvaldības vēlēšanām veiktajā iedzīvotāju aptaujā par viņu izvēli Saeimas vēlēšanās parāda - vēlētāju izvēles vietējā un nacionālā mērogā ir visai atšķirīgas. Aptaujas iezīmētā aina ievērojami atšķiras no vēlēšanu rezultātiem.

Iedzīvotājiem atbildot uz jautājumu par viņu ticamāko izvēli Saeimas vēlēšanās joprojām visbiežāk tiek minēta partija "Saskaņa" - šo kā savu izvēli nosaucis katrs piektais no aptaujas dalībniekiem. Savukārt pašvaldību vēlēšanās Rīgā "Saskaņu" atbalstīja katrs otrais no balsotājiem.

Otrajā vietā ir Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuras reitings, salīdzinot ar aprīli, nav būtiski mainījies - tas bijis 14,5%. Un turpinājis kristies atbalsts VL-TB/LNNK, tam samazinoties vēl par vienu procentpunktu un sasniedzot zemāko punktu pēdējā gada laikā - 5,4%.

Par "Vienotību" savu balsi atdotu 4% vēlētāju, bet pat Artusa Kaimiņa vadīto partiju "KPV LV" 3,5%. Attiecīgi "Vienotības" reitings krities par 0,1 procentpunktu, bet "KPV LV" - 0,3 procentpunktiem.

Šajā laikā vērojams 1,2 procentpunktu kāpums partijai "No sirds Latvijai", kas ir tai pēdējā gada laikā labākais rezultāts. Tās reitings maijā bija 3,4%. Līdzīgi arī Jaunajai konservatīvajai partijai - atkārtots marta rekords ar reitingu 2,9%.

Savukārt divu procentpunktu kritums iezīmējās Latvijas Reģionu apvienībai, atbalstam paliekot pie 3%.

Nemainīgi ļoti augsts ir neizlēmušo skaits, kas ir viens no galvenajiem faktoriem, kas šos rādītājus reālajās vēlēšanās var ievērojami pamainīt, skaidro SKDS. 12% aptaujāto vismaz pagaidām domā, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Savukārt izlīdzinātie dati, neizlēmušo balsis sadalot partijām proporcionāli, rāda, ka piecu procentu robežu pārvarētu astoņas partijas. Tikai divas no tām - "Saskaņa" un ZZS - robežu pārvar pārliecinoši, salīdzinoši drošs rezultāts ir arī VL-TB/LNNK.