Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Jaunievēlēto deputātu uzticība pašvaldībai apšaubāma

PIEREDZES APMAIŅĀ. Seši Saeimas deputāti savu prasmi vadīt nu centīsies pierādīt pašvaldībās. Ļoti iespējams, ka lielākā daļa no viņiem nākamgad tikpat centīgi, kā šogad tiecās iekļūt pašvaldībās, lauzīsies atpakaļ uz Saeimu, bet to rādīs laiks. Mārtiņš Bondars, Vilnis Ķirsis, Ņikita Ņikiforovs, Andrejs Elksniņš, Valērijs Agešins un Rihards Eigims © Ekrānšāviņš no avīzes

Sākot strādāt jaunievēlētajām pašvaldībām, Saeimu pametīs seši tās deputāti, kas veiksmīgi startējuši vēlēšanās. Taču nav skaidrs, vai viņi vēlētājiem dotos solījumus centīsies pildīt visu sasaukuma laiku vai pēc padsmit mēnešiem atkal centīsies atgriezties Saeimā, mēģinot kapitalizēt pašvaldībās gūto vēlētāju uzticību.

Tā Rīgas domē ievēlētais Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars atsakās atbildēt uz jautājumu, vai viņš apņemas domē nostrādāt visu sasaukuma termiņu, atrunājoties, ka šobrīd viņa domas aizņemtas tikai ar Rīgu un to, kā izpildīt pēc iespējas vairāk no vēlētājiem dotajiem solījumiem.

Basketbolists basketbolistam basketbolists

Ņemot vērā, ka M. Bondaram ambīciju netrūkst, ko cita starpā apliecina kandidēšana uz Valsts prezidenta amatu un dalība Eiropas Parlamenta vēlēšanās, šāda izvairīšanās varētu liecināt par nevēlēšanos dot solījumus, kurus pavisam noteikti nebūs iespējams izpildīt.
M. Bondaram aizejot no Saeimas, viņa vietā nāks valmierietis Varis Krūmiņš, kurš līdzīgi partijas biedram ir basketbolists un pēdējos gados trenējis dažādas basketbola komandas gan Latvijā, gan Igaunijā.

Nākotnē neskatās
Arī Liepājas domē iekļuvušais Saskaņas Saeimas deputāts Valērijs Agešins izvairās konkrētas atbildes. «Pašlaik es domāju tikai par darbu Liepājas pilsētas domē, kā īstenot vēlētājiem dotos solījumus reālajā dzīvē, bet kas būs pēc gada, nav iespējams prognozēt un atbildēt, jo nezinu, kas būs rīt,» saka V. Agešins, kura nākotnes plānus, visticamāk, ietekmēs arī Liepājas domes jaunās koalīcijas veidošana, kurā viņa vadītajai komandai ir vērā ņemama ietekme.
Viņa vietā uz Saeimu nāks Romans Miloslavskis, kas par pārlieku sadarbību ar esošo Liepājas mēru Uldi Sesku ir izslēgts no Saskaņas. Ņemot vērā, ka 12. Saeimas vēlēšanās viņš pārstāvēja Saskaņu, viņam ir visas tiesības saņemt Saeimas mandātu un strādāt Saskaņas frakcijā, ja to pats vēlas. V. Agešins gan uzskata, ka R. Miloslavskim nav morālu tiesību izmantot šo iespēju.


Cits saskaņietis Ņikita Ņikiforovs, kurš ievēlēts Jūrmalas domē, arī nevēlas dot solījumu, ka strādās visus četrus sasaukuma gadus. Tiesa, neoficiāla informācija liecina, ka viņš varētu kļūt par Jūrmalas vicemēru, un šis amats varētu būt pietiekami motivējošs, lai kūrortpilsētā paliktu uz ilgāku laiku.
Ņ. Ņikiforova vietā uz Saeimu jānāk Andrim Morozovam, kurš šobrīd strādā Rīgas Centrāltirgus valdē.

Cer uz amatu
Daugavpilī pie pašvaldības deputāta mandāta ticis arī viens no aktīvākajiem saskaņas Saeimas deputātiem Andrejs Elksniņš. Viņa pozīcijas pašvaldībā ir gana stabilas, lai kļūtu pat par mēru, taču arī viņš ar solījumiem nebārstās. «Tāds ir plāns, kā kārtīgam domes priekšsēdētājam pienākas,» uzsverot vārdu «plāns», saka A. Elksniņš.
Viņa vietā Saeimā nāks 11. Saeimas deputāte, Latvijas Baltkrievu savienības aktīviste Jeļena Lazareva.


A. Elksniņam arī Daugavpils domē neizdosies pavisam atbrīvoties no Saeimas specifikas, jo Daugavpilī ievēlēts arī no Zaļo un zemnieku savienības Saeimā ievēlētais Rihards Eigims, kurš Daugavpilī startējis zem Mūsu partijas karoga un ir viens no iespējamajiem Daugavpils mēriem. Viņa vietā uz Saeimu nāks savulaik Latvijas Ārstu biedrības valdē strādājošā medicīnas speciāliste Līga Kozlovska.

Vērtēs nepieciešamību
Domē iekļuvušais, bet pilsētas atslēgas neieguvušais Vienotības mēra kandidāts Vilnis Ķirsis ietur identisku pozīciju un skaidru atbildi par nākotnes plāniem nesniedz, taču vēlētājiem dotos solījumus Rīgas domē gan noteikti centīsies pildīt.
Viņa vietā Saeimā nāks politikā līdz ar Zatlera Reformu partiju ienākusī Zanda Kalniņa-Lukaševica, kas 12. Saeimā ievēlēta netika, bet šobrīd strādā par Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri.
Savukārt lielajā politikā vēl nepieredzējušās, bet Rīgas domē ievēlētās Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns neslēpj - pastāv iespēja, ka daļa domē ievēlēto startēs 13. Saeimas vēlēšanās nākamgad. Taču pilnīgi iespējams, ka visi partijas deputāti domē nostrādās pilnu sasaukuma termiņu. «Pastāv abas iespējas. Tas būs atkarīgs no mūsu darbiem Rīgā un arī no tā, kas vispār notiks Latvijas politikā,» saka atklātākais starp Neatkarīgās aptaujātajiem.