Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Stepaņenko ierosina vēlreiz pārskatīt cirka dzīvnieku aizliegumu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Deputāte Jūlija Stepaņenko (S) priekšlikumos grozījumiem likumā atkal rosina izmaiņas attiecībā uz aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus.

Stepaņenko arī iepriekš, uz otro lasījumu, bija iesniegusi priekšlikumus šim likumprojektam. Viņa aicināja noteikt, ka cirka izrādēs būtu atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus. Ierosinājums arī noteica, ka izmantot brīvībā sagūstītus savvaļas sugu dzīvniekus būtu aizliegts. Tomēr Saeimas vairākums Stepaņenko ierosinājumu neatbalstīja, un otrajā lasījumā atbalstītā likumprojekta redakcija paredz aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus.

Priekšlikumos uz trešo lasījumu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā Stepaņenko rosina paredzēt, ka savvaļas dzīvnieku aizliegts apmācīt un izmantot kā sporta, darba un atrakciju dzīvnieku, izrādīt to publiski kā atrakciju dzīvnieku, kā arī izmantot darbā, sacensībās, izstādēs, tirgos un izsolēs, izņemot Ministru kabineta noteikumos par labturību šim nolūkam atļautās dzīvnieku sugas. Tātad politiķe piedāvā Ministru kabinetam ļaut noteikt dzīvnieku sugas, uz kuriem šāds aizliegums neattiektos.

Savukārt Stepaņenko frakcijas biedrs parlamentārietis Ivars Zariņš (S) priekšlikumos Dzīvnieku aizsardzības likumam aicina aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku audzēšanu kažokādu ieguvei. Viņaprāt, šādam aizliegumam būtu jāstājas spēkā no 2023.gada.

Kā ziņots, aizliegums izmantot cirkā dzīvniekus izraisījis domstarpības starp deputātiem. Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.