Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Deputāti rosina ātrāku termiņu "dilvitreņu" aizliegumam

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Saeimai atkārtoti skatot likumprojektu par aizliegumu no 2020.gada tirgot alu plastmasas pudelēs, kuru tilpums lielāks par vienu litru, deputāti plāno diskutēt par agrāku termiņu šo ierobežojumu īstenošanai.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka par Saeimai atgriezto likumprojektu varētu diskutēt darba grupā.

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka koalīcijai būtu jāvienojas, kad šis aizliegums varētu stāties spēkā, bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK piedāvā 2018.gada 1.janvāri.

Vienlaikus politiķis piebilda, ka Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājums vispār atteikties no alkohola pārdošanas plastmasas pudelēs varētu būt nākotnes diskusijas jautājums.

Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Arī "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns pauda, ka šo jautājumu vērtēs darba grupa.

Kā ziņots, Saeima 11.maijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot aizliegumu no 2020.gada septembra tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs.

Deputātu akceptētie priekšlikumi nosaka, ka alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot plastmasas pudelēs virs 0,5 litriem, ja spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus. Savukārt iepakojumos no 0,5 litriem līdz litram varēs pārdot alkoholiskos dzērienus ar spirta daudzumu līdz 5,8 tilpumprocentiem.

Šo ierobežojumu nepiemēros stikla, keramikas, koka, metāla vai kompleksā iepakojuma, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē. Tāpat aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus tirgos to ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Likuma izmaiņas nav attiecināmas uz vīnu.

Prezidents nodeva šo likumprojektu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā, kā arī aicinājis vērtēt iespējas vispār atteikties no plastmasas iepakojuma izmantošanas alkoholisko dzērienu ražošanā un apritē.