Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

MIKRODRĀMA: No "Latvijas attīstībai" rindām izslēdz Ušakova atbalstītāju

© LinkedIn

Tikai nedaudz vairāk par divām nedēļām pirms pašvaldību vēlēšanām vienā no ambiciozākajiem Rīgā kandidējošajiem sarakstiem norisinās mikrodrāma. Radot bažas par saraksta integritāti, Latvijas Reģionu apvienības un Latvijas attīstībai kopējā sarakstā esošais Rolands Pogulis viegli pārprotamā formā paziņojis, ka neatbalsta saraksta līdera Mārtiņa Bondara kandidatūru uz mēra amatu. Nu viņš izslēgts no partijas.

Par sadarbību cīņā par Rīgas mēra amatu abas partijas paziņoja vēl februārī un visai drīz nāca klajā ar nepārprotamo saukli: «Gāžam Nilu!». Partiju kopējais saraksts tika raksturots kā saliedēta profesionāļu komanda, kuras sirdī nenodzēšami deg vēlme Rīgu padarīt pēc iespējas piemērotāku dzīvei.

Diversants?

Taču trīs nedēļas pēc vēlēšanu saraksta iesniegšanas Centrālajā vēlēšanu komisijā atklājās, ka sarakstā iekļautie cilvēki nemaz nav vienoti un, iespējams, ka pat balsos par to pašu nogāzt gribēto Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

«Ne tikai es, zināmi cilvēki nebalsos par Bondaru kā mēru. [..] es esmu liberālis, bet tas nenozīmē, ka Rīgā labs mērs jāmaina pret sliktu, un ne jau es viens tā domāju,» radot iespaidu, ka viņš balsos par N. Ušakovu, sarakstē sociālajā tīklā Facebook raksta R. Pogulis.

Latvijas attīstībai biedrs R. Pogulis partijā ir kopš tās dibināšanas 2013. gada decembrī. Nākamā gada janvārī viņš sācis strādāt Rīgas namu pārvaldniekā kā projektu vadītājs, bet jau pirmajā darba gadā kļuvis par Finanšu analīzes nodaļas vadītāju un iepirkumu komisijas locekli. Nedaudz vēlāk viņš paplašinājis savas kompetences un kļuvis arī par neapdzīvojamo telpu iznomāšanas komisijas locekli, bet kopš pagājušā gada R. Pogulis ir Rīgas Centrāltirgus finanšu direktors.

Ņemot vērā gana straujo karjeru ar N. Ušakova vadīto Rīgas domi cieši saistītajos uzņēmumos, M. Bondaram un Latvijas attīstībai līderim Jurim Pūcem radušās aizdomas, ka partijas biedra pēkšņo pozīcijas maiņu veicinājuši politiskie konkurenti no Saskaņas un Gods kalpot Rīgai! Dueta.

No partijas izslēgts

«Ir divas versijas par notikušo. Labticīgā pieļauj, ka viņa vadība viņa dalību mūsu sarakstā uztvērusi kā problēmu un izdarījusi spiedienu, un viņš izrādījās vājš. Otra versija pieļauj, ka tas ir apzināti plānots, ka viņš ir piedalījies plānā, lai mūsu rindās ievietotu kurmi,» atzīstot, ka otras versijas atbilstība realitātei būtu ļoti nepatīkams pārsteigums, saka J. Pūce.

Arī politologs Filips Rajevskis atgādina par plaši izplatīto viedokli, ka Rīgas domes struktūrās un uzņēmumos veiksmīgu karjeru var veidot tikai Saskaņai un Gods kalpot Rīgai! pietuvināti cilvēki. «Šajos uzņēmumos Ušakova nedraugi karjeru nevar uztaisīt,» norādot uz R. Poguļa iespējamajiem motīviem uzmest pašam savu partiju, saka eksperts.

Latvijas attīstībai līderis pauž pārsteigumu, ka cilvēks, kas vēl nesen bija pārliecināts, ka M. Bondars ir īstais cilvēks, lai veiksmīgi konkurētu ar N. Ušakovu, pēkšņi radikāli mainījis savu viedokli. 16. maijā par partijas diskreditāciju un neslavas celšanu R. Pogulis no partijas izslēgts. Tiesa, aizmuguriski, jo J. Pūcem vai kādam citam partijas pārstāvim nekādi nav izdevies ar viņu sazināties.

Cīņa ar sirdsapziņu

Taču sarakstē ar Neatkarīgo R. Pogulis aizdomas par to, ka viņš nodevis partijas intereses cerībā saglabāt amatu Centrāltirgū, noraida. «Es kandidēju vēlēšanās un loģiski balsošu par sarakstu, kuru pārstāvu. Ja es tikšu ievēlēts Rīgas domē, es neatbalstīšu Bondara kunga kandidatūru, zinot, ka nedz viņa mērķi ir saistīti ar Rīgas domi, nedz viņa kompetence ir piemērota šim darbam,» raksta R. Pogulis.

Viņš pauž, ka atziņas par M. Bondaru publiskajā telpā izlauzušās, jo viņā bijis iekšējs konflikts, kas saistīts ar nepieciešamību slēpt patieso attieksmi pret partijas politiskajiem manevriem. «Esmu atklāts cilvēks, vienmēr saku, ko domāju, un uzskatu par neētisku partijas Latvijas attīstībai rīcību piesaistīt Bondaru tikai kā populāru cilvēku,» pauž politiķis.

Tomēr R. Poguļa paustajā, ka ne tikai viņš nav gatavs atbalstīt M. Bondaru, ir daļa taisnības. Zināms, ka pat partijas dibinātāju vidū ir cilvēki, kas privātās sarunās neslēpj - kamēr Latvijas attīstībai nebūs sevi pierādījusi, viņu balsis tiks spēcīgākajiem.