Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Jurkāns: Domāju, ka Latvijā vajag mainīt himnu

© F64

Pirmais atjaunotās Latvijas ārlietu ministrs, vairāku Saeimu deputāts Jānis Jurkāns, raksturojis notikumus ASV, Eiropā, to iespaidu uz Latviju un pašas Latvijas spēju rīkoties adekvāti situācijai un sev par labu, intervijā Neatkarīgajai secina, ka Dievs ir no Latvijas aizgājis.

-Politiski baznīcas loma ir sekundāra. Un- kas Eiropas politikai šodien ir Dievs? Vai Eiropā vēl ir Dievs?

- Domāju- kā kurā valstī...Polijā ir Dievs. Grieķijā ir Dievs. Vai Itālijā ir, man grūti teikt...Runājot par Dievu un Latviju, domāju, ka Viņš ir aizgājis no Latvijas. Domāju, ka Latvijā vajag mainīt himnu. Svētajos rakstos teikts, ka viss notiek saskaņā ar dievišķo plānu. Šaubos, vai dievišķajā plānā ir ierakstīts svētīt šādu Latviju. Par ko? Vai mēs pildām galvenos postulātus: nedari otram to, ko negribi, lai dara tev? Vai mīlam tuvāko kā sevi pašu? Kā mums ir ar piedošanu? Neviena no šiem pamatelementiem mūsu sabiedrībā nav. Bet- mēs prasām Dieva svētību. Tā ir liekulība.

-Tomēr man griba, lai Dievs svētī Latviju...

-Es gribu. Bet tad, ja tu gribi no Dieva kaut ko lūgt, ja tu Viņam tici, tad mēģini vairāk vai mazāk sekot kaut vai Viņa baušļiem. Tuvojies... Es esmu aizgājis no baznīcas. Šobrīd sabiedrībā ir maz iespēju diskutēt par Dieva izpratni. Kas ir Dievs? Kur viņš dzīvo? Vai viņš dzīvo tevī? Kurā brīdī tu sastopies ar Dievu? Es Dievu nenoliedzu, es tikai neprotu Viņu formulēt. Bet- es domāju, kas tas ir kaut kas tik garīgs un tik dvēselisks, ka mums Viņš ir savs, ja mēs Viņu meklējam. Ja mēs meklējam...Man ir septiņdesmi gadi, bet es vēl eju sevi. Es vēl neesmu nonācis līdz savam centram, līdz- kas tu, Jurkān, galu galā esi, kur ir tava būtība?

Pilnu interviju lasiet "Neatkarīgās Rīta Avīzes" 15.maija numurā