Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

Premjers: Baltijas valstīm un Polijai ciešāk jāsadarbojas būtisku jautājumu risināšanā

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Baltijas valstīm un Polijai ir ciešāk jāsadarbojas būtisku jautājumu risināšanā, tikšanās laikā ar Polijas un Baltijas valstu premjerministriem uzsvēris Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis šodien Tallinā tikās ar Igaunijas premjerministru Jiri Ratasu, Lietuvas premjeru Sauļu Skverneli, kā arī Polijas premjerministri Beatu Šidlo. Tikšanās reizē tika apspriestas tēmas, kas saistītas ar sadarbību drošības jautājumos, kā arī aktualitātēm transporta un enerģētikas jomā.

Runājot par drošības jautājumiem, Kučinskis norādīja, ka gan Latvija, gan arī Lietuva, Igaunija un Polija pilda pērn NATO Varšavas samitā nolemto, kā arī atkārtoti apliecināja, ka Latvija turpinās veikt nepieciešamās investīcijas drošībā.

"Skaidrs, ka mērķi drošības jomā visām četrām valstīm ir vienādi un mums ir jāturpina esošā sadarbība. Īpaša nozīme ir stratēģiskajai komunikācijai, lai veiksmīgāk cīnītos pret Krievijas izplatīto propagandu," sacīja Latvijas premjers.

Liela uzmanība tikšanās reizē tika pievērsta enerģētiskās drošības jautājumam un valstu sadarbībai šajā jomā. Ministru prezidents uzsvēra, ka svarīgi ir nākotnē nodrošināt enerģētikas sinhronizāciju starp Baltijas valstīm un pārējo Eiropu. Arī pārējie sarunas dalībnieki bija vienisprātis attiecībā uz nepieciešamību nodrošināt stabilas energoresursu piegādes, vienlaikus atslēdzoties no Krievijas energoresursu piegādes sistēmas.

Tāpat Kučinskis norādīja, ka svarīga ir vienota Baltijas valstu gāzes tīkla izveide, akcentējot infrastruktūras projektus gāzesvada starpsavienojumam starp Lietuvu un Poliju, kā arī Igaunijas un Somijas starpsavienojuma projektu "Balticconnector".

Tāpat tika apspriesta "Rail Baltica" projekta realizācija Baltijas valstīs un Polijā. Kučinskis norādīja, ka projektam ir gan drošības dimensija, gan ekonomisks pamatojums, kā arī pauda gandarījumu par Polijas ieinteresētību iesaistīties šajā projektā. "Mēs apzinamies, ka "Rail Baltica" pašreiz ir viens no perspektīvākajiem visas Eiropas Savienības projektiem," piebilda Ministru prezidents.

Visas puses bija vienisprātis, ka ir jāstrādā, lai "Rail Baltica" projektam piesaistītu iespējami lielāku Eiropas Savienības finansējumu.