Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Meja: ES līderi vēlas sākt sarunas par naudu

© scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja svētdien pārraidītā intervijā paziņojusi, ka sarunām par Lielbritānijas tirdzniecību nākotnē ar Eiropas Savienību (ES) jānotiek vienlaikus ar "Brexit" sarunām.

ES 27 dalībvalstu līderi savukārt sestdien Briselē vienbalsīgi pieņēma stingras vadlīnijas divus gadus ilgajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no bloka. Šīs vadlīnijas paredz sarunās ievērot pakāpenību, tas ir, sākotnēji vienoties par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem, tostarp par Apvienotajā Karalistē šobrīd dzīvojošo pārējo ES dalībvalstu pilsoņu tiesībām un par izstāšanās "rēķinu", un tikai pēc tam pāriet pie sarunām par turpmākajām Lielbritānijas un ES attiecībām.

Meja britu raidorganizācijas BBC Endrū Marra šovā atzina, ka "ES līderi vēlas sākt sarunas par naudu," ar to domājot izstāšanās "rēķinu", kas aplēsts uz 60 miljardiem eiro.

Tomēr Meja piebilda, ka "sarunu beigās jābūt skaidram ne tikai par "Brexit" nosacījumiem, (..) bet arī to, kādas būs mūsu attiecības nākotnē".

SCANPIX

Premjere norādīja, ka abas puses ir vienisprātis par nepieciešamību ātrāk apspriest vairākus jautājumus, tostarp par Apvienotajā Karalistē šobrīd dzīvojošo pārējo ES dalībvalstu pilsoņu tiesībām un pārējās dalībvalstīs dzīvojošo Lielbritānijas pilsoņu tiesībām.